Ismét elutasították az állam támogatását

2022.10.14. 20:48

Az egyik pécsi önkormányzati cég megvásárolja a másik városi cég tulajdonrészét

Ahelyett, hogy a kormányzati támogatásként felajánlott működtetést elfogadta volna a baloldali önkormányzat, inkább egyik zsebéből tesz át forrást a másikba a Tettye Vízház Kft. eladásával. A Tettye Forrásház időközben bevallottan fél esztendő alatt 150 milliós veszteséget termelt.

B. M.

Fotó: Laufer László

„Óriási hibát követett el újra Pécs baloldali városvezetése: rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását. Ahelyett, hogy éltek volna a kormányzat garanciáival, amelyek biztosították volna hosszútávon a Tettye Forrásház Zrt. megmaradását, a baloldali városvezetés azt választotta, hogy a pécsiek pénzéből pumpál milliárdokat a víziközmű cégbe”– ezt még néhány héttel ezelőtt közölte a pécsi Fidesz-frakció azt követően, hogy Péterffy Attila polgármester elutasította azt, hogy a városi vízmű állami közösségi kézbe kerüljön, és a veszteségeket az állam fizesse meg.

Most azonban bevallották a baloldalon is, hogy a Tettye csak az első fél évben 150 milliós veszteséget termelt és ezért a baloldali városirányítók szerint ha nem érkezik többletbevétel, a társaság nem fog tudni megfelelni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal követelményeinek, amik a működési engedélyhez kellenek.

A baloldaliak így azt találták ki, hogy 1,1 milliárdért megveszi a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a Tettye tulajdonát, a Tettye Vízház Kft.-t, amelynek birtokolja a Forrásház Nyugati ipari út 8. telephelyét, amit a Tettyének és a Tüke Buszt Zrt.nek is bérbe ad. Ezek alapján tehát az egyik önkormányzati cég megveszi a másiktól azt a szintén önkormányzati kézben lévő céget, amelynek birtokában lévő ingatlanért két önkormányzati cég is bérleti díjat fizet.

Mindenesetre a szocialista-DK-s városirányítók úgy vélekednek, hogyha a Vízház Kft. a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. felügyelete alá kerül, „az már önmagában garantálja az ingatlan megfelelő hasznosítását”. Szerintük az is fontos, hogyha a Tettye Forrásház a jövőben a magyar állam tulajdonába kerülne, akkor a Vízház Kft. is maradna önkormányzati tulajdonban. Azt állítják, hogy Pécsi Vagyonhasznosítónak „jó befektetési lehetőség a fentiekben vázolt adásvétel”.
A jobboldal már korábban is arra híva a fel figyelmet, hogy mindeközben a cégeknél pozícióban vannak és fizetik a baloldali pártérdekek kiszolgálóit, akik a Tettye Forrásházban is kulcspozíciókat töltenek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!