A katonaság érzése

2023.06.11. 14:00

Hétvégente látogatók is érkeztek a laktanyába a katonákhoz - galéria

Mennyire játékos nyelv a magyar. Jól jelzi az angyalbőr kifejezés.

Bóka Máté Ciprián

Ami a puska vállszíjának elnevezéséből, a pantallérből alakult át angyalbőrré, és innen pedig már a katonaruha jelentést felvette. Az angyalbőr pedig egy újabb gondolati távlatot nyit meg, pedig katonák nem voltak – mindig – angyalok, de sokszor életre szóló barátságok, kapcsolatokat adott a sorkatonaság. 

Az A/1-es laktanya, azaz az Áper-laktanya falai, közösségi terei tudnának arról mesélni, hogy a múlt század derekától egészen a 2004-es bezárásig, az utolsó katona elvonulásáig milyen történetek és események zajlottak. De a falakon kívül is nyomot hagytak, hiszen kevesen tudják, hogy a pécsi kiskatonák hol törökként, hol magyarként is szerepeltek a ’60-as években készült magyar nagyjátékfilmben, az Egri Csillagokban... 

Egyes források szerint az Ápert még rettegett ÁVH-nak, az Államvédelmi Hatóságnak építették, mindenesetre a 101. tüzérdandár jogelődje Orosházán alakult meg 1958-ban, az alakulat 1963-tól szolgált Pécsett, 1990-ben vették fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. 

A legendás U alakú legénységi szállással szemben egykor a tisztek laktak, a laktanya épületeit valamikor még négy, 1952-re datált dombormű is díszítette: a munkás, a földműves, a bányász és a katona szobra. Az műalkotások sorsáról nem tudni semmit, az épületről már eltűntek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!