Megkezdődött a XXIII. Tenkes Hadjárat

2023.06.22. 19:15

Lóháton, több mint száz kilométer megtételével járják végig a dél-baranyai térség településeit

Szerdán hagyományőrző lovasok felvonulásával és siklósi várudvarban tartott díszszemlével megkezdődött a XXIII. Tenkes Hadjárat, a Tenkes Huszár Bandérium Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A huszár katonai hagyományőrző emléktúra résztvevőit Mojzes Tamás, Siklós alpolgármestere és Szentgyörgyváry Péter várkapitány köszöntötte. A hagyományőrzők lóháton több mint száz kilométer megtételével járják végig a dél-baranyai térség településeit. Csütörtökön a Máriagyűdi Kegytemplomtól Túronyba, Kistótfaluba majd Vokányba mennek, pénteken reggel Palkonyára, délután Villánykövesdre, majd Villányba tartanak. Szombaton 10 órakor a Diófás téren díszszemle lesz, amely után Nagyharsányba indulnak, ahol a korábbi évekhez hasonlóan most is megkoszorúzzák Baranya megye első 1907-ben állított Kossuth-szobrát. 

 

Siklósra várhatóan 15 órakor érkeznek a lovasok, a várban ismét díszszemlére kerül sor. A hagyományőrzők egyébként minden településen díszszemlét tartanak, és a polgármesterek mondanak köszöntőt. A XXIII. Tenkes Hadjárat ünnepi beszédét Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke mondja el, amely után megnyitja a Huszártörténeti kiállítást is. A várkertben kuruskori csatabemutató is lesz, majd a Tenkes Csárdához indulnak a lovasok. Az étteremnél 19 órakor huszár bemutatóra kerül sor. A Tenkes Hadjárat utolsó napján, vasárnap Harkányban, a hősök emlékművénél koszorúznaka résztvevők, a záró díszszemlére pedig ismét Siklóson kerül sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!