Változások!

2023.06.30. 16:40

Szombattól az InterCityken is elfogadják az országbérletet

„Miért nem érvényes országbérlet az IC-ken ?”, tették fel a kérdést olvasóink a Postabontás rovatunkban.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Úgy látszik, hogy nem voltak egyedül, hiszen a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) péntek reggel egy közleményt adott ki. Ebben leírták, hogy július elsejétől megszűnnek a vasúti pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, és helyettük egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben, így már szombattól az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC-k vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

– A tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján a július elsejétől életbe lépő új díjszabási rend szerint az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, amelyek megváltásával az országbérlettel rendelkezők is utazhatnak az IC-vonatokon – írta közleményében a MÁV. 

A helyjegyek vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forintba, az utazás napján megváltva pedig 990 forintba kerülnek szombattól. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni. A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Ugyancsak július első napjától jelentősen átalakulnak az Okosjegyek is.  A legfontosabb változás, hogy az Okosjegy július elsejétől csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem.  Szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása.

„Május közepén már több mint 330 ezren váltottak vármegye- és országbérletet, ebből 91 ezer felett jár az országbérlet. Pest vármegyei bérletből váltották a legtöbbet, közel 61 ezret”, közölte a MÁV sajtóosztálya lapunkkal. Válaszlevelükbe leírták, hogy Baranyában mintegy 10700-an váltották meg, ebből 5 ezer darab a kedvezményes, 945 forintba kerülő vármegyebérlet, amelyet a nappali és esti tagozatos tanulókon kívül a fogyatékkal élők (MÁK-kártya, SINOSZ-igazolás hatósági igazolvánnyal) is megvásárolhatnak. 

A mostani változtatás után valószínűsíthetően ugrásszerűen megváltozik országbérlet, vármegyebérlet megvásárolt száma.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!