Bama.hu videó

2023.06.16. 11:46

Új, korszerű környezetben gyógyítanak a pécsi klinikán (galéria és videó)

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot. Ezzel párhuzamosan megvalósult a PTE Klinikai Központ (KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika korszerűsítése is.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Hazánkban mintegy százötven ezer pár küzd a meddőség problémájával, a gyermektelenség nehézségeivel. Ezek sikeres kezeléséhez elengedhetetlen az emberi szaporodás területén végzett széleskörű klinikai kutatások, technológiai fejlesztések.  

A cél eléréséhez a PTE-en zajló, több évtizedes tudományos munka kellő alapot biztosít, amely kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is. Ennek a múltnak köszönhetően épült meg Pécsen a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont.  

A rendezvényen számos köszöntőbeszéd elhangzott, hiszen ez a projekt egy nagy közös munka eredménye. Az egyetem rektora, Miseta Attila elmondta, hogy az orvostudomány kifejezés jobban lefedi azt, ami az orvoslásnak a lényege: egyszerre egy mesterség és a gyakorlatnak, a tudományos kutatásnak egyfajta szimbiózisa. Ebben a tekintetben a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont egy kiváló példa. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár beszédében kiemelte, hogy az állam 2022. januárjában jelentette be a kutatóközpont létrehozását, és nagy örömét fejezte ki, hogy alig másfél év elteltével már a megvalósult projekt épületátadóján állhatunk itt.  

A kormány támogatásával csaknem 3 milliárd forintból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a legmodernebb körülmények között hozhatják világra gyermekeiket a baranyai és régióból érkező édesanyák. Az a több ezer baranyai pár pedig, akik meddőséggel küzdenek a legkorszerűbb eljárásoknak köszönhetően esélyt kaphatnak a gyermekvállalásra. 

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, 2010 óta a kormány minden életszakaszban segíti és támogatja a magyar családokat. A vármegyei elnök hozzátette abban bízik, hogy a jövőben minden édesanya, aki a megújult klinikán hozza világra gyermekét szép élményekkel távozik majd. A meddőségi Kutatóközpont pedig több tucat baranyai párnak, családnak ad reményt a gyermekvállalásra. 

Az új kutatóközpont átadóján jelen volt még Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Bódis József professzor, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, az NRMK projekt szakmai vezetője, a PTE rektora, Decsi István, a PTE kancellárja, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke, Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE HRNL szakmai vezetője és Kovács Kálmán klinikaigazgató, a CSBSZ projekt szakmai vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!