Bama.hu videó

2023.07.28. 20:06

A borok szerelmesei a pécsi régió nedűit kóstolhatták a város legszebb szőlőskertjében (galéria, videó)

Nem egyszer írtam már le azt a mondatot, hogy a “Bor összehoz.”, és ezt megcáfolni most sem tudom, hiszen egy olyan eseményen jártunk július 28-án a Pécsi Egyetemi Borbirtokon, amelynek konklúziója megint csak az, hogy a “Bor összehoz.”

Czeczon Enikő

A 6 borász 30 bor a hegyen! - sétálós borkóstoló néven hívott létre a borbirtok egy eseményt. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, Madaras Zoltán elmondta, hogy alapvető céljuk az, hogy bemutassák a borkedvelőknek, a pécsieknek, a baranyaiaknak, hogy igenis van pécsi bor. Nagyon kiváló borászok vannak ezen a környéken, és a pécsi borbirtok nagyon sok változatos, jó minőségű bort tud prezentálni.  

Mi ugyan autóval érkeztünk a helyszínre, de sokan sétálós kedvükben voltak, hiszen lentről sétáltak fel Szentmiklósi dűlön elhelyezkedő birtokra. A döntésük érthető, hiszen nincs annál hangulatosabb, mint egy kellemes délután gyönyörű szőlőtőkék mellett felsétálni Pécs legszebb szőlőskertjébe, ahol rögtön kedves és mosolygós arcok fogadnak, hogy üdvözöljenek. 

Madaras Zoltán elárulta, hogy ez az esemény az első lépése egy rendezvénysorozatnak, amelynek keretében a pécsi borvidék borászait mutatják be. A debütáló alkalmon hat pincészet a mozsgói Gáspár Pince, a versendi Kovács-Harmat Pincészet, a hosszúhetényi Schunk Pince, a szintén hosszúhetényi Szabó Pince, a negypeterdi ZsiWine Pince és a házigazda, a Pécsi Egyetemi Borbirtok borai voltak kóstolhatók. A rendezvénysorozat első eseményén a pécsi régióban lévő borászok szerepeltek hangsúlyosabban, míg a következő alkalmon a bólyi, szederkényi és mohácsi régió borászai fognak bemutatkozni 

A Pécsi Egyetemi Borbirtok különösen gyönyörű a nyári időszakban. A panoráma lélegzetelállító, így nem meglepő, hogy minden vendég kapta elő a telefonját és készítette a fotókat vagy éppen a szelfiket, háttérben a zöldben pompázó, gondozott szőlőskerttel. És ugyancsak nem meglepő, hogy várja még augusztusban rendezvény a borok szerelmeseit. 

A borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház közötti együttműködésnek köszönhetően augusztusban, amikor a leglátványosabb lesz a Perseidák érkezése, a csillaghullás Pécs felett, két alkalommal csillagmozit tartanak a birtokon, amikor is ki lehet látogatni a borászatba, a szőlősorok közé telepedve nézhetjük a hullócsillagokat, miközben színművészek, zenészek Vermes Tímea, Kéméndi Tamás, Stubendek Katalin, Götz Attila műsorait élvezhetjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!