Pusztulnak a fenyők Komlón

2023.07.27. 14:30

A tavalyi aszály következménye a szúfertőzés, a fák kivágása a megoldás

A Bányász parkban csaknem az összes fenyőt tönkretette a városban a tavalyi aszályt követően megjelent szúféle - a kiszáradt fákat az elkövetkezendő hetekben sorra kivágják, megállítva a fertőzés további terjedését.

Wald Kata

Fotó: Ádám János

Tavaly szeptemberben számoltunk be arról, hogy a nyári aszályt követően egy rendkívül kártékony szúféle terjedt el Komlón, több tucat fenyőt megbetegítve. A város több pontján, így a Bányász parkban és Arborétum területén is hatalmas pusztítást végzett a kártevő, százas nagyságrendben kellett a fákat kivágni, de a Városház tér ikonikus tűlevelűje, ami hosszú éveken át a mindenki karácsonyfájaként pompázott, szintén a szárazság, és a szúfertőzés áldozatául esett. 

A kiszáradt növények jelentős részét már a téli időszakban kivágták, majd tavasszal a munkálatok tovább folytatódtak, a Bányász parkban pedig, ahol csaknem az összes fenyő elszáradt, az elkövetkezendő hetekben ismét felbőgnek a fűrészek, a fertőzés megállítása érdekében.  

 

A szakemberek megállapításai szerint a tavalyi nyári szárazság következtében az örökzöldek nem tudtak elegendő, a kártevők elleni védekezésüket szolgáló gyantát termelni. A fertőzés első jeleként a növények felülről indultak száradásnak, a szú ugyanis a fa víz- és tápanyagszállító rendszerét tette tönkre. A károkozás a törzsben történt, ezért a problémát nem lehet orvosolni az elszáradt ágak lemetszésével, hanem a teljes növényt ki kell vágni, majd azonnal felaprítani, vagy elégetni, így elejét véve a rovarok kirajzásának. 

 A szúfertőzést a városkép is megszenvedte, viszont a fakivágásokkal párhuzamosan a pótlások is már tavaly elkezdődtek. A szélsőséges időjárásnak jobban ellenálló, szárazságtűrőbb növényeket telepítenek a tönkrement fák helyére. A lucfenyők helyére olyan fenyőfélék kerülnének, a kevesebb csapadékmennyiséghez is jobban alkalmazkodnak.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!