250 éves évforduló

2023.07.04. 12:30

A templom jubileumát ünnepelték hétvégén Kővágószőlősön

Felföldi László pécsi megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be a kővágószőlősi Sarlós Boldogasszony-templom fennállásának 250. évfordulója alkalmából július 2-án. A főpásztorral koncelebrált dr. Simon-Wagner István plébános és Lápossy Péter a szentszéki nagykövetség titkára.

Bama.hu

Felföldi László szentbeszédében hangsúlyozta: A keresztény értékrend a szeretet parancsára épül, régi sérelmekre nem lehet újat építeni, el kell engedni azokat, hiszen a régi vakolatot is leverik és újat tesznek fel. A főpásztor kiemelte a család és az összetartozó közösség erejét.

 

Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte: 250 évvel ezelőtt hatalmas összefogással a környék gazdag emberei és a falu lakosságának áldozatos munkájával épült fel a templom. Szép lenne, ha az évforduló kapcsán ugyanezt az összefogást tudnánk felmutatni és méltóképpen megünnepelni ezt a jeles évfordulót.

 

Sándor Tibor, Kővágószőlős polgármestere személyes hangvételű beszédében felidézte – mivel a temető mellé épült a templom, ezért vasárnaponként a misére járó szőlősiek mindig betértek a temetőbe és „beszélgettek” elhunyt hozzátartozójukkal, megosztva vele a heti történéseket a családban, a közösségben.

 

A szentmise végén a pécsi Szeráfi vegyeskar koncertjére került sor. Majd Sándor Tibor polgármester és Varga Balázs alpolgármester emlékplaketteket adtak át a templom jubileuma alkalmából.

A szentmise után színes programokkal és zenével készültek a szervezők, hogy még emlékezetesebbé tegyék a jubileumi napot.

Varga Balázs alpolgármester és  Felföldi László megyés püspök a délután folyamán áttekintették a Pécsi Egyházmegye és Kővágószőlős egyházi kapcsolatának szorosabbá tételének lehetőségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!