Hasznos tipp

2023.07.02. 09:34

Az esővizet erkélyen is be lehet gyűjteni

A tavalyi rendkívüli aszály is megmutatta, hogy az esővíz begyűjtése rendkívül hasznos lehet.

Wald Kata

Fotó: Bencsik Ádám

Nemcsak a termőföldeken és kertekben fontos, hanem a városban élők is hasznosíthatják: begyűjthető egy erkélyen, párkányon, és különleges eredményt lehet vele elérni, felhasználva a mosáshoz, növényápoláshoz. Legfőbb előnye a csapvízzel szemben, hogy nem tartalmaz meszet. Ugyanakkor tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, melyeket a sterilizált, csapból folyó ivóvíz már nem tartalmaz. Ha például a szoba­növényeket a lágy esővízzel öntözzük, meghálálják. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arra hívja fel a figyelmet, hogy az esővíz gyűjtése és felhasználása csökkentheti a közműves ivóvíz fogyasztását, csökkentheti a szárazság és hőhullámok idején szükséges vízkorlátozások hatását. 

– Hazánkban az összegyűjtött esővizet elsősorban locsolásra használják, nemzetközi gyakorlatban egyéb háztartási célra – például mosás, medencék feltöltése, autómosás, melegvíz-rendszerek ellátása, épületek szellőzőrendszereinek nedvesítése – alkalmazzák. Ivásra, ételkészítésre azonban nem javasolják a szakemberek. 

– A legegyszerűbb eszköz az esővíz begyűjtésére a hordó, ami minden barkácsáruházban kapható – javasolja a Tudatos Vásárlók Egyesülete. – A legpraktikusabb az olyan, amely alul csappal rendelkezik, így nem kell vödörrel kimerni a vizet. Ahhoz, hogy a víz belefolyjon a hordóba, a legfontosabb, hogy szabaddá kell tenni az esővízcsatornát. Ehhez vagy le kell szerelni az utolsó elemet, vagy még jobb, ha felszerelünk a csatornára egy szintén barkácsboltokban beszerezhető alkatrészt, amely tölcsérként továbbítja a hordóba a vizet – tanácsolják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!