Rohad a fa

2023.07.03. 20:00

Havihegyi sétány: két éve adták át, de nem gondoskodnak róla

Hiába alig két éves a Havihegyen fából készült sétány, máris felújítást igényelne. Van, ahol ragasztott faelemek kezdtek elválni egymástól, másutt már el is rohadt a deszka. Miközben a szocialista-DK-s városvezetés parkfelújítási programról beszél, addig a karbantartásról nem gondoskodnak.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A már elkészült sok tízmillióba kerülő havihegyi sétány karbantartásáról láthatóan csak ímmel-ámmal gondoskodik a baloldali városvezetés, ennek is köszönhető hogy a közel 200 méteres szakaszon a faszerkezet több helyen rossz állapotba került – erre olvasónk hívta fel a figyelmet. A sétányt annak idején ragasztott farészekből készítették el és ezeknek a fagerendáknak az elemei a megfelelő kezelés és gondozás hiányában már kezdenek elválni egymástól. Van ahol még csak félcentis, másutt már nagyobb réseket is lehet látni, a korhadás, rothadás jelei is megjelentek, és rozsdás csavarba is beleléphet a gyanútlan sétáló család kisgyermekével.

Hónapokig tartott a „gyors" munka

A járófelületet állítólag 14 millió forintból két évvel ezelőtt készítették el. Rendkívül sokáig tartott az építése, ezért hónapokig buszok és száguldozó autók mellett kellett például édesanyáknak a babakocsijukat tolni az úton. Érdemi magyarázatot nem adott a városvezetés arra, hogy rendszerint miért csak egy-két ember – vagy senki sem – dolgozott a sétánynál. A baloldali városvezetés részéről az átadáskor ugyanis az hangzott el, hogy „nagyon-nagy rohamtempóban, pár hónap alatt készült el a fahíd”, gyors és szakszerű munkát végzett a Biokom NKft.

A kilátást a gaz takarja el

De nemcsak a faszerkezet hagy kívánni valót maga után, hanem a sétány Havihegyi templom felé vezető része is, ahol a korlátok mellett, a kövezetből burjánzik a gaz – igaz, az ilyesmit a városlakók már másutt is megszokhatták. Mindenesetre az itt kialakított teraszos kilátónál a panorámát is lassan teljesen eltakarja növényzet, mert senkitől sem zavartatva növekedhet másfél méteresre a burján. 

Prémiumra volt pénz, festékre nem

Az, hogy meglévő vagyontárgyak karbantartására nem költ a város, nem új keletű jelenség: Pécs főterén is hasonlóan a járt el a Péterffy Attila polgármester önkormányzat. Mint ismert, fél évig fel volt állványozva – vélhetően sok millió forintért – a Széchenyi keleti felén található Nick-tömb, ahol csak némi homlokzati megerősítést végeztek el, de az épületegyüttes pár millióba kerülő festésére nem költött a tulajdonos önkormányzati cég, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. Érdekesség, hogy ennél a vállalatnál csak tavaly a felsővezetői szűk körben 41 milliót osztottak ki prémiumként egymás között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!