Figyeljünk oda magunkra

2023.07.09. 07:00

Jakab Adrienn: az emberek ne akkor kapjanak észbe, amikor már túl késő

Mindig is szeretett emberekkel foglalkozni Jakab Adrienn, aki tizenhat évvel ezelőtt kezdte el oktatni a jógát. Ez a mozgásforma lendítette át egy lelkileg megterhelő időszakon. Erőt adott, segített neki túlélni, és miután véget ért ez a szituáció, átgondolta, hogy mennyi jót kapott a jógától, és rájött, hogy szeretné mindezt a jót másoknak átadni. Mind erről, valamint a jóga hasznosságáról is beszélgettünk az oktatóval.

Czeczon Enikő

20230703 Pécs Jakab Adrienn, jógaoktató, író, az Annabella eleven képzelete című könyv szerzője. Egy olyan testtudatos képeskönyv, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos olvasmány. Nem mese, hanem egy 8-9 éves kislány tanulságos élettörténetei. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Mindig öröm azt hallani, hogy sokévnyi fővárosban töltött év után az emberek visszatérnek Pécsre. Adrienn sok éven át vezette sikeresen jógastúdióját a III. kerületben. Óbuda számára nagyon hasonlított Pécshez, de egy idő után úgy érezte, hogy visszahúz a szíve a mediterrán városba. De a jóga iránti szenvedélyét ide is magával hozta.

– Nagyon távol állt tőlem először a jóga. Lendületesebb személyiség vagyok, így a dinamikusabb mozgásformákat szerettem, de végül megtaláltam a jógában azt, amit az életemben is általában keresek. Ez a testmozgás ráébresztett arra, hogy ebben a nagyon aktív világban legtöbbször csak kifelé élünk. Pedig szükség van arra, hogy befelé is figyeljünk – mesélte az oktató.

A jógát egy hatalmas tortához szokta hasonlítani Jakab Adrienn. Különböző oldalról különböző ízeket lehet belőle szelni, de alapvetően az alap mindegyik szeletben ugyanaz. Tehát bármilyen oldalról is közelítjük meg a jógát, akár testmozgás, betegség vagy lelki trauma megelőzése céljából, pont azáltal, hogy segít visszatalálni önmagunkhoz, mindenki számára nagyon hasznos lehet.

– Az, hogy a jóga az utóbbi időben ekkora népszerűségnek örvend, szerintem azért van, mert az emberek nem találják a helyüket, nem tudnak önfeledtek lenni. Az emberek egy olyan helyet keresnek, ahol kijöhetnek a szerepükből. Például Budapesten vezetők és sok férfi is járt az óráimra, akik olyan munkát végeztek, amelyben folyamatosan döntéseket kellett hozniuk. Az órákon viszont fel tudtak lélegezni, nem kellett döntést hozniuk és a jóga egyfajta indirekt meditációvá vált számukra – hangsúlyozta a jógaoktató.

Ezt a testmozgásformát gyerekeknek is elkezdte oktatni Adrienn. Egy saját módszert alkotott meg. A gyerekeket túlfokozott ingerek érik, amelyeket egy vidám, jókedvű, laza jógaórával igyekszik csökkenteni bennük.

– Azt látom, hogy a mai társadalomban a folyamatos egymásra pakolászott ingereknek a végeredménye az lesz, hogy felnőttkorban már nem éri el, csak esetleg bármilyen káros anyagon és függőségen keresztül azt az ingert, aminek a hatására ő azt mondja, „oké, most éreztem valamit, és ez jó volt”. Ezt pedig még fiatalkorban kell visszacsökkenteni annak érdekében, hogy aztán egy normál lét elég legyen majd nekik a felnőttkorban – emelte ki Adrienn.

A jógát igazából bármikor el lehet kezdeni, de a legfontosabb, hogy az emberek ne akkor kapjanak észbe, amikor már késő, esetleg felüti a fejét egy betegség. Ezzel kapcsolatban Adrienn így mesélt:

– Hosszú távon és előre kell gondolkodnunk. A testi-lelki jólét érdekében ez elengedhetetlen, és nem akkor kell felébredni, amikor már bekövetkezik a baj. Jó lenne, ha minél több emberben megfogalmazódna, hogy a táplálkozás, a mozgás, a tudatosság terén végzett változtatások azt eredményeznék, hogy jobban éreznék magukat. A mai világban olyan szintű méreteket öltött a stressz, amit már észre sem vesznek, ezért nem tudják kezelni, mert droggá vált, és szüksége van rá a szervezetnek, pont ezért önmagunk is generáljuk a szűk időbeosztásokkal, az állandó rohanással és a hirtelen bekapok valamit étkezésekkel. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, érezzük jól magunkat, ami terjedjen ki a testre és a lélekre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!