Jó volt az idő

2023.07.13. 07:00

Néhol extrém magasra nőtt idén a parlagfű

A június végi időjárás kedvezett a parlagfű fejlődésének. Baranyában volt, ahol 120 centiméteresre nőtt a gyomnövény, ami országosan is kiugró magasságnak számít.

Wald Kata

Fotó: Lehoczky Péter

Optimális feltételeket biztosított a parlagfű növekedéséhez a június végi meleg, csapadékos időjárás: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal helyzetképe szerint a talaj nedvességtartalma elősegítette az újrakelést, illetve a lekaszált területeken a sarjadást is gyorsította. A szakemberek tapasztalatai szerint a legfejlettebb egyedek országszerte általában elérték a 80–100 centiméteres magasságot, de Baranyában volt, ahol 120 centiméteres gyomokat is találtak. Az országban voltak olyan területek, ahol már elérte a virágbimbós fejlettséget, illetve virágzott a növény.

A parlagfű idén is jellemzően legnagyobb mennyiségben mezőgazdasági táblaszéleken, táblák szegélyében, sikertelenül gyomirtott részeken, parlagon hagyott területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő. A közlekedési utak mentén a kaszálásokat folyamatosan végzik, azonban a hatósági tapasztalatok szerint a kedvező időjárási feltételek miatt a növények gyorsan sarjadnak.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal még tavasszal felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfű elleni védekezés a földhasználóknak jogszabályi kötelezettsége, meg kell akadályozniuk földjükön a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

Fontos tudni azt is, hogy a kormányhivatal a parlagfűvel szennyezett területek felszámolása érdekében nem csak a tarlókon, hanem minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a harminc százalékot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. A mulasztókkal szemben növényvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek összege – a fertőzött terület nagyságától, parlagfű-borítottságától függően – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Ha valaki parlagfüves területet észlel, jelezheti az online, és a már mobiltelefonra fejlesztett applikáción is elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével.

Erős az idei pollenszezon

A pázsitfűfélék pollenszezonja idén erősebb a tavalyinál a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint. A pollenterhelés országszerte magas, és ezekben a napokban allergiás tüneteket okozhat még a hárs, a bálványfa és a szelídgesztenye pollenszórása, illetve sok lágyszárú allergén pollenszórása is elindult.

A helyzet rendszeres fűnyírással javítható, de fontos, hogy ilyenkor aki allergiás, vagy asztmás, ne tartózkodjon a közelben. A lakásban gyakori nedves portörléssel távolíthatók el a pollenszemek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!