Postabontás

2023.06.21. 07:40

A parlagfű is megtalálta ellenségét - gondolja olvasónk

A népi megfigyeléseknek fontos szerepe van (volt) az életünk alakulásában.

Bama.hu

Fotó: Mártonfai Dénes

Elgondolkodtató, hogy pár évvel ezelőtt milyen pánikot okozott a spanyol csiga megjelenése a kiskertekben. Volt olyan nap, hogy egy befőttesüvegnyi mennyiséget szedtem össze. Ma nyomát sem látni. Hasonló a helyzet a krumplibogárral. Volt olyan év, hogy annak ellenére, hogy naponta szedtük le a levelekről a bogarakat, és nyomkodtuk szét a levél fonákján a petéket, mégis előfordult, hogy csak kopaszra rágott szárakat találtunk. 

Úgy tűnik, a parlagfű is megtalálta az ellenségét, mert a kiskertemben pár évvel ezelőtt a frissen felásott földből először a parlagfű jelent meg. Ma nem találkozom vele. Bízom benne, hogy a diót pusztító légyfajta is előbb-utóbb ellenségre talál, és újra lesz dió, permetezés nélkül, az üzletekben elérhető áron. 

A parlagfű-allergiára is volt egy megfigyelésem. Azt feltételezem, hogy a kaszálás közben beszívott tömény mennyiségű pollentől valamilyen védettséget szereztem, mert a következő alkalommal már az allergiás rohamok elmaradtak. 

Név és cím a szerkesztőségben 
Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!