Keszthelyfest(a) Italiana

2023.07.16. 10:45

Pécsi szakértők beszéltek Itália szépségéről

A Keszthelyfest keretein belül idén immár másodszor rendezték meg a Keszthelyfest(a) Italianát, az olasz zene és kultúra ünnepét, amelyen a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is közreműködött.

A kar honlapjának beszámolója szerint a rendezvény helyszíne idén is a Goldmark-ház udvara volt, ahol július 7-én este egy kétórás olasz zenés beszélgetés várta az érdeklődőket. Pénteken este körülbelül 100 ember hallgatta Kendeh-Kirchknopfné Dr. Farkis Tímea (a Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Olasz Tanszékének tanszékvezetője) és Horváth Zoltán (a Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára, valamint a Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója) beszélgetését a Festetics család olasz kultúra iránti elkötelezettségéről, és arról, hogy miért és hogyan taníttatták a magyar főúri családok a gyermekeiket olaszul. 
Az érdeklődők megtudhatták, hogy a Festetics-kastély könyvtárában rengeteg dokumentum szól a korabeli olaszoktatásról, többek között egy olyan útiszótár (Paap János: Hat hangú ének. Budán, 1796.), amelyet a főúri családok tagjai a többhónapos európai útjaikra készülve forgattak, és abban 6 nyelven, köztük olaszul megtalálhatták az adott helyzetben használandó legfontosabb kifejezéseket és mondatokat témánként csoportosítva. Az olaszos életérzés megteremtésében nagy szerepe volt a Gábor&Gábor formációnak (Felföldi Gábor és Hegedüs Gábor), akik a legnagyobb San Remo-i slágerekkel varázsoltak mediterrán hangulatot a szinte erre a célra rendelt, félköríves ablakokkal díszített, tornácos, repkényes udvarban. 

A beszélgetések második részében Dr. Farkis Tímea kérdezte Dr. Ordasi Zsuzsannát (a Károli Gáspár Református Egyetem tanárát, a Pécsi Tudományegyetem Olasz Tanszékének egykori művészettörténet-oktatóját) Toszkána művészettörténeti jelentőségéről. Itt többek között elhangzott, hogy a toszkán táj, ami napsütötte lankáival, jellegzetes fáival máig lenyűgözi a turistákat, azért maradhatott meg ebben a háborítatlan állapotában, mert arra mindig is külön hangsúlyt fektettek, hogy a villany- és távközlési vezetékek a föld alatt legyenek vezetve. A műsort a '60-as, '70-es évek olasz slágereinek hol eredeti, hol magyar szövegű változata zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!