Bama.hu videó

2023.07.13. 20:00

Megidézték az ókori római élet képeit a pécsi belváros szívében - videó (galéria)

Életre keltette Sopianae-t a magyar–olasz összefogásban rendezett interaktív újrajátszó program. Július 13-án a római kor elevenedett meg a Cella Septichora környékén, a programra már a délelőtt folyamán számos érdeklődő látogatott el, köztük több gyerekcsoporttal.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A tavalyi római kori felvonulás sikerét követően Pécsen, Alessandro Regonaschi vezetésével megalakult Sopianae Reviviscit egyesület szervezésében ismét városunkba érkeztek a római Romanitas történelmi újrajátszói, illetve a pécsi csapat mellett Siklósról és az ország néhány más városából is csatlakoztak hagyományőrzők a színes rendezvényhez.

A délelőtti-kora délutáni hőség sem állította meg a rómaiakat, ugyanis az ókeresztény mauzóleum alatti téren felállították katonai táborukat, sőt, egy kovácsmestert is megfigyelhettek a járókelők és az eseményre látogatók munka közben.

A Cella Septichorában Rossana Bruni és Lorena Bovi, a romanitas hölgyei kalauzolták el az érdeklődőket. Rossana bemutatta a különleges, korhű ékszereket, amelyeket saját kezűleg készített. Szintén az ő keze munkáját dicsérik a hagyományőrzők jelmezei, amelyeket szintén megcsodálhatták a látogatók.

Ambrogio Pompei megismertette az első századok Római Birodalmának konyháját és tipikus ételeit. Terítékre került saját zsírjában sült malachús, apró, sós és édes tésztaféleségek, melyek közül egyes fajtákat mézzel, másokat babérlevél ágyon sütöttek ki.

– A legfőbb alapanyagokat már ekkor is a liszt és a sajt jelentette, illetve előszeretettel fogyasztottak mézet. A só igen drága alapanyagnak számított, ízesítésre gyakran használtak fűszernövényeket, illetve közkedvelt volt a garum – mondta Ambrogio, s egy apró üvegcsére mutatott. Ebben kapott helyet az ókori római konyhában kedvelt halmártás, a garum, mely jellegzetes ízvilágot kölcsönzött a fogásoknak.

Lorena Bovi a római talizmánok világából adott ízelítőt, melyeket a gyermekek születésüktől felnőtté válásukig hordtak, hitük szerint annak érdekében, hogy távol tartsák maguktól a gonosz erőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!