Másol a baloldal

2023.07.10. 12:00

Reklámfelületért cserébe építenének buszvárókat Pécsett

Az önkormányzat még 2008-ban – tehát a szocialista városvezetés alatt – kötött szerződést az Intermédia Kft.-vel a buszvárók üzemeltetésére, a város közterületein található fedett utasvárók egy részének, 96-nak üzemeltetését 2015 óta pedig az Intermédia Kft. jogutódja, a JCDecaux Hungary Zrt. látta el.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

 

A fideszes városvezetés idején már elindították azt a folyamatot, amely kísértetiesen hasonlít a mostani, baloldali városvezetés ötletéhez. Az akkori városirányítás alatt ugyanis azt az elképzelést dolgozták ki, hogy a reklámfelületért cserébe a buszvárók üzemeltetését koncesszióba adják ki, a nyertesnek azonban nemcsak a meglévőkkel lett volna feladata, hanem újabbakat kellett volna építenie. 

A mostani baloldali önkormányzat regnálásának negyedik évében porolta le az ötletet és a közelmúltban döntött úgy, hogy 15 évre szóló koncessziós közbeszerzést ír ki, amelynek eredményeként a buszvárókhoz tartozó közterületek hasznosítási jogát a nyertesnek átengedik, abból a célból, hogy a meghatározott műszaki feltételeknek megfelelően 100 utasvárót alakítson ki, és azokat, saját üzleti kockázatviselése mellett, üzemeltesse. A várakozóhelyek két fő típusba sorolhatók: normál (83 db) és kiemelt (17 db). 

A kiemelt buszvárók esetében kötelező elem lesz az utasváró részeként, vagy attól függetlenül digitális utastájékoztató rendszer telepítése, de az ehhez szükséges villamos betáplálás is a vállalkozó dolga lesz. A buszvárók nem kerülnének azonban városi kézbe, így 15 év után vihetné magával a magáncég. Egy tanulmányra hivatkozva azt közölte a baloldal, hogy évente a reklámokból 64 milliós árbevétele származhat a nyertesnek, de mivel a buszvárókat is neki kell kiépíteni, ezért a pécsi önkormányzat megelégedne az évi minimum ötmilliós koncessziós díj megfizetésével is, bár nyilvánvalóan többet szeretnének elérni, hiszen a cégnek 15 év alatt egymilliárdos bevétele lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!