Gyors ellátás szükséges

2023.07.02. 13:40

Stroke: még a súlyosabb esetek is szépen gyógyíthatók

Van néhány népbetegség, mely a 60 pluszosokat sokkal erőteljesebben érinti, mint más korcsoportokat.

Mészáros B. Endre

Fotó: SpeedKingz

Az egyik ilyen a stroke, azaz az agyvérzés, mely hazánkban évente nagyjából 45-50 ezer embernél jelentkezik, és a betegek harmada sajnos nem éli túl. A nyári időszakban a kánikula vérnyomásnövelő hatása miatt még fokozottabb a veszély. Ez Magyarországon a harmadik leggyakoribb halál­ok, és minél idősebb valaki, annál nagyobb az esély a bekövetkezésére. A túlélők felénél a károsodások maradandóak (féloldali bénulás, beszédzavar, járásképtelenség, depresszió).

A stroke gyökeresen megváltoztathatja az ember életét, s akkor van legnagyobb remény a gyógyulásra, a maradandó hatások elkerülésére, ha a beteg legkésőbb 2-3 órán belül kórházi ellátáshoz jut. Ezt követően ugyanis visszafordíthatatlanná válik a folyamat. A stroke túlélői gyakran mások segítségére szorulnak, kommunikálni sem képesek, és olykor éveken át tartó speciális rehabilitációs utókezelést igényelnek. Ez a kommunikációs zavar pedig a mostanában Bruce Willis filmszínész kapcsán sokszor előkerülő afázia, amikor a beszéd akadozik, a beteg nehezen találja a megfelelő szavakat. Ráadásul a rehabilitációt koncentrációs zavarok is nehezíthetik, a memória is megsérülhet. 
Létezik hazánkban (Budapesten) egy szervezet, az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete, melynek kimutatásai szerint a betegek 60 százalékát is érintheti a stroke után az afázia – itt telefonon, neten át hasznos tanácsokat kaphatnak az érintettek vagy hozzátartozóik.

Az a szakmai tapasztalat, hogy a felépülés gyorsasága nagyban egyénfüggő, de lényeges, hogy mekkora agyterületet, milyen beszédértési részt érint a sérülés. A gyógyulásban pedig igen fontos a megfelelő támogatás (hozzátartozók, szakemberek) és a beteg hozzáállása, akaratereje, türelme. 

Sajnos a teljes gyógyulás ritka, ha pedig az afáziás tünetek egy nappal később is megmaradnak, akkor többnyire lesznek maradványtünetek. Mindemellett súlyos esetben is jó szintet lehet elérni a gyógyulásban különböző terápiás kezelésekkel, logopédiával, pszichológiai ellátással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!