Baranyában is életbe lép

2023.08.08. 14:00

Egyszerűbb lesz a segélykérés az új ügyeleti ellátásnak köszönhetően

Már több vármegyében működik az új ügyeleti ellátás az országban. Ez a változás szeptember elsejétől Baranya vármegyében is életbe lép. Erről tartott tájékoztatást augusztus 8-án Pécsen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Czeczon Enikő

Fotó: Bencsik Ádám

Fokozatosan kezdődött meg 2023-ban az új egységes ügyeletei rendszer bevezetése Magyarországon. Ez egy két elemből háziorvosi ügyeleti rendelésből és sürgősségi ügyeletből álló, betegközpontú rendszer. A pécsi sajtótájékoztatón Győrfi Pál elmondta, hogy a rendszer bevezetésének célja, hogy a betegeknek jobb és biztonságosabb ellátást tudjanak biztosítani. 

- Az új egységes alapellátási ügyeletben délután 4 és este 10 óra között háziorvosi ügyeletet vehetnek igénybe azok, akiknek olyan akkut egészségügyi problémájuk van, ami nem halasztható a háziorvosok rendelési idejére. Alapvetően mégis azt javasoljuk, hogyha tervezhető az orvoslátogatás, akkor a saját háziorvosához menjen el rendelési időben a beteg. De adódhatnak olyan élethelyzetek, amelyek ügyeleti ellátást igényelnek, erre délután 4 és este 10 óra között Baranya vármegyében kilenc telephelyen Bóly, Komló, Mohács, Pécsvárad, Siklós, Sellye, Szentlőrinc, Szigetvár, Pécs van lehetőség. Az este 10 óra utáni időszakban, egészen reggel 8-ig pedig már az Országos Mentőszolgálat működtet sürgősségi ügyeletet emelte ki a szóvivő. 

Győrfi Pál beszámolt arról is, hogyha valakinek éjszaka támad problémája, mielőtt még bárhová elindul, hívja fel a 1830-as telefonszámot, amely az egész ügyeleti időszakban működik a vármegye egész területén. A hívást fogadó szakember fogja eldönti, hogy mi lenne a legjobb megoldás a problémára. Lehet elegendő telefonon tanácsot adni, vagy az is lehet, hogy kiküldi hozzá az ügyeleti kocsit, de ha nagyon nagy baj van, akkor azonnal rohamkocsit küld, ha például infarktus gyanúról van szó. Ha valaki mégis be akar menni ügyeleti telephelyre az éjszakai órákban, akkor erre öt Komló, Mohács, Siklós, Szigetvár, Pécs helyen lesz lehetőség a vármegyében. 

A sajtótájékoztató során szó esett a gyermekek ellátásáról is, amelyről így nyilatkozott a szóvivő: 

- Azt látjuk, hogy az ügyeletben ellátott betegeink 35-40 százaléka 18 év alatti – sokszor gyermekkorú. Számukra is egy egységes, jó ellátó rendszert vezetünk be, aminek fontos eleme, hogy bármelyik ügyeleti telephelyre a felsoroltak közül gyermekkel is be lehet menni, és természetesen a 1830 gyermekek egészségi problémái esetén is hívható, illetve a megszokott pécsi gyermekellátóhelyen, tehát a Pécsi Klinikán a gyermekellátás megmarad.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!