Különös vadászat Mánfán

2023.08.30. 14:40

Indul a kilövés, van, hogy a falu utcáin sétálgatnak a vadak, félelmet keltve a lakosságban

Hamarosan megkezdődhet a faluban garázdálkodó vaddisznók kilövése - mint Takács Zsolt, Mánfa polgármestere fogalmazott, célegyenesben vannak a probléma megoldásában.

Wald Kata

- A lakott területen belüli kilövés engedélyeztetésével kapcsolatos egyeztetések megtörténtek, az illetékes vadásztársaság kijelölt három vadászt a feladat elvégzésére, elérhetőségeikről tájékoztatni fogják a lakosságot. A helyszínek, ahol majd lőni lehet, szintén körvonalazódnak, ezekről is részletesen informálják majd a helybélieket - válaszolta lapunk érdeklődésére a polgármester. Az engedélyt a rendőrség adja ki, a kilövési időszak várhatóan hat hónapig tart majd. 

Takács Zsolt kérdésünkre elmondta, a vaddisznók jelenléte az utóbbi időben rendszeresnek mondható Mánfán, van, hogy az állatok a falu utcáin sétálgatnak, félelmet keltve a lakosságban. De a kerteket is előszeretettel látogatják: a földet feltúrják, a kerítéseket tönkreteszik, a termést megdézsmálják.  

Hasonló problémával pár évvel ezelőtt is szembe kellett nézniük a mánfaiaknak. Az elmúlt egy-két évben a település közvetlen határában mintegy ezer vaddisznót lőttek a vadászok, ennek ellenére most ismét megjelentek az állatok a faluban. Mindez vélhetően annak is köszönhető, hogy tavaly Mánfa mellett egy szélesebb erdősávot kivágtak, annak lakói most lakott területen keresik az élelmet. A kerítések megfelelő módon történő megerősítése távol tarthatja a vadakat a kertektől, és a lehullott gyümölcsök összeszedése is sokat jelenthet a probléma megoldásában - ebben kérte a vadásztársaság a lakosság együttműködését.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!