Kilövési engedélyt kérnek Mánfán

2023.08.03. 17:30

Vaddisznók tartják félelemben a falut, már a belterületen garázdálkodnak

Vaddisznók tartják félelemben a mánfaiakat - az utóbbinapokban a falu több pontján is megjelentek az állatok, félelmet keltve a helybéliekben. Az önkormányzat a vadásztársasággal az egyeztetéseket már megkezdte, belterületi kilövési engedélyt kérvényeznek.

Wald Kata

Vaddisznók tartják félelemben a mánfaikat és teszik tönkre a kerteket, dézsmálják fel a termést. Az elmúlt napokban az önkormányzathoz több bejelentés is érkezett a falu különböző pontjairól. A helybéliek tapasztalatai szerint elsősorban az esti, éjszakai órákban jelennek meg a vadállatok - vannak, akik emiatt az utcára félnek kimenni. 

- A vaddisznók miatt kialakult helyzet, ahogy pár évvel ezelőtt volt már rá példa, úgy most is akuttá vált

 - tájékoztatta lapunkat Takács Zsolt, Mánfa polgármestere. Annak ellenére, hogy - az illetékes vadásztársaság tájékoztatása szerint - az elmúlt egy-két évben a település közvetlen határában, 1082 disznót lőttek 12 aktív és 47 vendég vadász közreműködésével. 

- A megoldáskeresést már meg is kezdte az önkormányzat: engedélyt kérnek a lakott területen belüli kilövésre, ahogy erre Pécsett és Komlón is volt már példa korábban, bízva abban, hogy ez megoldást jelent a problémára - részletezte a polgármester.

A vaddisznók belterületen való megjelenése vélhetően arra vezethető vissza, hogy tavaly Mánfa határában, teljesen szabályos erdőgazdálkodási tevékenység során egy szélesebb erdősáv kivágására került sor, így a vadak élettere leszűkült, ezért a faluban keresnek élelmet. Amit könnyedén meg is találnak, hiszen a lehullott gyümölcsöket, zöldségeket manapság már nem nagyon szedik össze a kerttulajdonosok - ezek pedig vonzzák a vaddisznókat.

Mindezek mellett a kertek, udvarok elkerítése se mindenütt megfelelő, ami szintén a vadaknak kedvez. A vadásztársaság éppen ezért azt a kérést fogalmazta meg a lakosság felé, hogy a kerítéseket erősítsék a megfelelő módon, a lehullott terméseket pedig szedjék össze, mert amíg a vad könnyen jut táplálékhoz addig nem is lehet távol tartani.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!