Nincs gazdája

2023.08.01. 20:00

Naperőművek: három éve nem tudják Péterffyék beindítani

Hiába írtak ki pályázatot, a baloldali városvezetéssel nem nagyon akarnak együtt dolgozni, nem is volt jelentkező a naperőművek üzemeltetésére. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint mindent elmond a regnáló pécsi vezetőkről az, ami a projekttel körül zajlott.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Már három éve elkészültek, de még mindig nem termelnek áramot a pécsi naperőművek, pedig az előző városvezetés által 2016-ban benyújtott pályázat után a Füzes-dűlőben - már a baloldali városirányítás idejében – 2020-ban fizikailag el is készültek a létesítmények. Az elmúlt évek során a nemzeti oldal többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az egyelőre csak a füvet árnyékoló napelemparkoknak akár hasznát is vehetné Pécs, a szocialista-DK-s önkormányzat nem igazán vette komolyan a dolgot. Mindaddig, amíg az ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt el nem szabadultak az energiaárak és az is kiderült, hogy a közelben lévő Tettye Forrásház Zrt.-nek is több százmilliós segítséget jelentett volna, ha működnek ezek a létesítmények.

A szocialista körök befolyása alatt lévő városirányítók korábbi megnyilatkozásai alapján a problémát az okozta, hogy akkor marad meg a 100 százalékos támogatása projekteknek, hogyha csak az önkormányzat használja fel az ott megtermelt energiát, mert ha azt továbbértékesíti, akkor csak 60 százalékos támogatás jár csak Pécsnek. A nemzeti oldal már akkor úgy érvelt, hogy már ez is többet jelentene annál, hogy egyáltalán nem termelnek áramot a létesítmények. Később, idén májusban évekig tartó huzavona után azért az önkormányzat eljutott odáig, hogy pályázatot írt ki a három éve elkészült naperőművek üzemeltetésére, és az áram szabadpiaci értékesítése mellett döntöttek – csakhogy senki nem jelentkezett a felhívásra. 

– Ez mindent elmond arról, hogy mennyire alkalmatlan a baloldal Péterffy Attilával az élén Pécs vezetésére, még a régen elkészült naperőműveket is képtelenek beüzemelni 

– mondta Csizmadia Péter  fideszes frakcióvezető, aki szerint ha működtek volna a létesítmények, akkor évente 200-500 millió forintot spórolhatott volna meg a város az áramszámlákon. 

A szocialista-balos városirányítók egyébként májusban még "sikeres" pályázati kiírást emlegettek, de már akkor úgy számoltak, hogy a második körös pályáztatást – tehát ami most következik – októberig le tudják bonyolítani. 

Ez azért lenne fontos, mert ha nem tudják lezárni 2023 végéig a 2016-os projektet a mostani városirányítók, akkor még a naperőművekre elnyert pályázati pénzt is vissza kell fizetnie a városnak. Igaz, vélhetően ezt is majd EIB-hitelből tennék meg, ahogy korábban számos alkalommal nyúltak a kölcsönhöz, aminek következtében több mint 16 milliárd forintos adósságot halmoztak fel.

 

Az, hogy nem volt még érdeklődő sem a pályázatra nem kizárt, hogy egyrészt annak is köszönhető, hogy a városvezetés befektetőellenes hangulatot kezdett el gerjeszteni a nem létező pécsi akkumulátorgyár kapcsán a nemzeti oldal szerint, másrészt a baloldali önkormányzattal egyre kevesebben szeretnének közösködni. Ennek látható jele az is, ahogy a jelenlegi polgármestert saját belsős emberei is faképnél hagyják. A minap jelentette be távozását Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. éléről, korábban Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. vezére mondott fel, de a Tettye Forrásház korábbi, Péterffy Attila által kinevezett vezérigazgatója, Brandstätter Gábor sem bírta sokáig. A Polgármesteri Hivatalban a lakásosztály éléről is hamarjában, még próbaideje alatt távozott a vezető, a Polgármesteri Kabinetnél, a Pécsi Ellátó Központnál és a Gazdaságfejlesztési Főosztályon is nagy volt a jövés-menés, Zsolnay-negyed éléről Bleszity Pétert távolították el botrányos körülmények között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!