Kormányzati támogatással fejlesztenek

2023.08.25. 15:40

November végéig a Megyeri utat is érdemes kerülni

Kormányzati támogatással indul meg a Megyeri útnak a vasúti kereszteződéstől északra lévő szakaszán a kerékpárutas fejlesztés, amely november végéig tart majd a tervek szerint.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Még az előző, fideszes pécsi városvezetés idején kezdődött el az az átfogó kerékpárút-hálózati fejlesztés, ami után a belvárosban, a déli, a keleti és a nyugati városrészben is épültek bicikliutak és -sávok, valamint bérelhető elektromos bicikliket állítottak forgalomba. A fejlesztések részeként már a mostani városvezetés fejezhetett be több, már előkészített munkát, amely most egy újabb körben, az általuk sokat szidott Orbán-kormány segítségével két ütemben összesen másfél milliárdos fejlesztést valósíthat meg a Megyeri úton. A munkálatok az Expo Centernél már elkezdődtek, a vasúti sínektől délre, pénteken pedig arról számoltak be, hogy az északi szakaszon is megkezdőnek a munkálatok.

Auth Istvánnak, DK-s önkormányzati képviselőnek és Csúcs Zoltánnak, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatójának közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a most induló projekt keretében kerékpárosok számára irányhelyes kerékpársávokat jelölnek ki a parkoló helyén, azokat arrébb tolják, valamint az útburkolatot, a járdákat, illetve a közvilágítást is megújítják. 

Új csomópontok, kevesebb parkoló

A projekt része lesz négy csomópont megújítása is, köztük a Mártírok úti kereszteződés jelzőlámpássá történő átalakítása is, ahol olyan kiegészítő lámpákat is elhelyeznek, amik mutatják azt is, hogyha a közeli sorompó lezárt állapotban van, így már tudhatják előre az autósok, hogy mire számítsanak a vasúti átkelőnél.  

A sajtótájékoztatón a DK-s politikus részéről elhangzott, hogy a helyieket többször is tájékoztatták a projektről és fórumokat is tartottak. Arra kérdésünkre, hogy lesznek-e fakivágások, illetve a bicikliút miatt hány parkolót szüntetnek meg, azt válaszolta a képviselő és a vezérigazgató, hogy a lakókkal is egyeztettek, csak a munkálatok miatt csak az elengedhetetlenül szükséges mennyiségű fát vágják ki, illetve a parkolók száma valamennyivel csökkenni fog, de pontos számokat nem tudtak a helyszínen mondani. 

A kormány is támogatta

A sajtónak elküldött közleményből kiderül, hogy a Megyeri út most kezdődő projektjére száz százalékos támogatási intenzitás mellett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból a város 875 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a baloldali önkormányzat.  

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető már korábban úgy fogalmazott, hogy kormányzati jóváhagyással uniós forrásból indulhat meg a munka, ami egy fillérjébe sem fog kerülni az önkormányzatnak, majd ironikusan meg is jegyezte a baloldali önkormányzat mantrájára reagálva, hogy „ilyen az, amikor a kormány bünteti a baloldali vezetésű önkormányzatot”. 

Veszélybe került

A fejlesztés azért is fontos, mert eredetileg az uniós forrásokat úgy nyerte el a város, hogy hálózatos megvalósításban készüljenek el a bicikliutak, ám az MSZP-DK-s önkormányzat által lefújt kertvárosi bicikliutas projekt leállításával ez a cél veszélybe került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!