Nehezen követhető

2023.08.03. 20:00

Papíron sokat dolgozik a pécsi polgármester

Miközben az utóbbi hónapokban két vezérigazgató is faképnél hagyta Péterffy Attilát, és van ahol pedig, a működési lehetőségek szélén táncolnak, addig állítólag a jelenlegi polgármester rendkívül sokat dolgozik. Legalábbis papíron biztosan.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

 Az elmúlt napokban számoltunk be arról, hogy a pécsi baloldalt, sőt még a várost is faképnél hagyja Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója, holott éveken keresztül luxusfizetést kapott Péterffy Attila jelenlegi baloldali polgármestertől; közel bruttó 40 millió forint jutott neki a fizetésként a prémiumával együtt. Nem sokkal korábban az összedőlés szélén tántorgó Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Bánkuti István állt fel és hagyta ott a szocialista befolyás alatt lévő tömegközlekedési céget és a városvezetést. Úgy tudjuk, hogy bár mindkét igazgató próbált lojális maradni, de a városvezetővel – illetve a köreiben feltűnőkkel – nem voltak összhangban. Bár a Tettye Forrásház Zrt.-t is már korábban elhagyta Péterffy egyik vezére, úgy tudjuk, hogy a mostani igazgató, Farkas Tamás még állja a sarat, neki olyan súlyos helyzetben kellene talpon tartania a vizes vállalatot, amelyről mindent elmond, hogy már azért is prémiumot kapna, ha csak 1,2 milliárdos veszteséget termelne a cége. 

 

Ebben a kaotikus szituációban némileg viszont meglepő, hogy az önkormányzati cégekért is felelős Péterffy Attila mindössze négy napot volt az első félévben szabadságon,  vagyis annak ellenére, hogy a saját bevallása szerint szinte minden munkanap dolgozott, mégis ilyen nehéz helyzetbe kormányozták a pécsi önkormányzati szférát. 

Az is köztudott, hogy a pécsi naperőműparkot sem tudta beindítani három év alatt sem a baloldal, a megígért akvapark-projektről pedig látványos rajzokon és tanulmányokon kívül nem tudtak többet felmutatni, a pénzügyi források mellett egyelőre az is bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán termálvíz a létesítmény fenntartására. Az önkormányzat közben úszik az adósságban, miután 16 milliárd forintos adósságállományt hoztak össze a városvezetők. 

Péterffy mindenesetre a nyári szünetben a jogi és ügyrendi bizottságnak arról számolt be, hogy csupán pár napot pihent az idei első fél évben, holott előzetesen júniusig közel két hetes szabadságról adott le jelentést még az év elején. Mint az köztudott, a baloldali polgármester évek óta halmozza a szabadságát, amik után – ha lejár a ciklus – egy kisebb vagyon ütheti a markát az egyébként is több százmilliós vagyonnal rendelkező ex-hőerőművesnek. A polgármesternek egyébként évente 39 nap jár, idén 47-et tervezett kihasználni, de ha még ezeket ki is venné, akkor is maradna neki nagyjából 80 napnyi "beragadt" pihenőnap. Az idei tendenciát látva, aligha fog ez a keret csökkenni, így a pécsiek ezt is fizethetik még majd Péterffy után. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!