Támogatják a beruházást

2023.08.14. 15:20

Pszichiátriai betegek számára építenek szociális lakásokat

Bama.hu

A SZOCEG Nonprofit Kft. európai uniós forrásból 387,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert támogatott szociális lakhatási kapacitásbővítés  megvalósítására, melynek keretében megvásárlásra, majd felújításra kerülnek ingatlanok a minden igényt kielégítő komplex támogatott lakhatási férőhelyek kialakítása érdekében - írja közleményében a SZOCEG.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt alapvető célja minőségi, közösségi alapú új támogatott lakhatás létrehozása Pécs városában 16 fő pszichiátriai beteg részére. Az általános hozzáférhetőség javítása érdekében a projekt keretében 2 új a szolgáltatási gyűrűt adó szociális alapszolgáltatás (közösségi ellátás és támogató szolgáltatás) is kialakításra kerül a 16 pszichiátriai beteg részére, melyek új kapacitások létrejöttét eredményezik. 

A 387,13 millió forint európai uniós támogatás hozzájárul a pszichiátria betegek társadalmi integrációjához, életminőségének javításához, jogainak érvényesítéséhez, valamint a pszichiátria betegek számára igénybe vehető szociális alapszolgáltatások fejlesztéséhez, az alapszolgáltatások hozzáférhetőségének javításához. A projekt részt vesz az 50 férőhelynél nagyobb létszámú bentlakásos intézmények kitagolásában. A fejlesztés elsődleges célcsoportja az önálló életvitelre vágyó beköltöző 16 fő. 

A támogatott lakhatásban élők tekintetében fő feladatunk a lakóink minél magasabb szintű életminőségének biztosítása, az önálló életvitel kialakítása. Fontos cél lakóink önállóbb életre nevelése, amely során megtanulják, hogyan kell önmagukat ellátni, hogyan kell környezetüket rendben tartani, hogyan kell munkahelyet találni, munkahelyet megtartani. Az önállóbb életre nevelés során igyekszünk az ellátottakat megtanítani a különböző élethelyzetekből adódó problémák helyes megoldására, kezelésére. 

Az ellátás, nevelés során törekszünk az ellátottak emberi méltóságának megőrzése mellett a reális életvitelre irányt mutatni, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Fontos feladat a közösségbe való integrálódásuk, a közvetlen környezettel való elfogadtatásuk. A projekt célcsoportját alkotják a fejlesztett szolgáltatásokban szakmai, illetve kisegítő munkakörben dolgozók is, valamint közvetve az érintett pszichiátriai betegeket körülvevő mikro-makro környezet (pl. családtagok, szomszédság stb.). 

A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése: 2023.12.31.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!