Bama.hu videó

2023.08.01. 07:35

Sok szeretetet kapnak és adnak a pécsi MancsRanch lakói (galéria, videó)

Készített neked már frizurát ormányos medve? Etettél már emut és nandut? Simogattál már pihe-puha alpakát? Mazsolázgatott már kezedből mókus? Mindez megtapasztalható a MancsRanchon, ahol minden kis és nagy lakótól csupa szeretet kapható. Mi is kint jártunk és fantasztikus élményben volt részünk.

Czeczon Enikő

A kíváncsiság nemcsak a mi részünkről, hanem az állatoktól is nagy volt. Igazi fogadóbizottság várt ránk, amely a MancsRanch lakóiból állt. Ott voltak a ranch kutyái közül Mancs, Morpheus és Tappancs, valamint, akik mindenhová követtek minket, Kék, a nandu és Csikócsőr, az emu. 

A ranchon az alapító, Fejes Rózsa vezetett végig és ismertetett meg minket az összes lakóval, akiből csak úgy áradt az elhivatottság és a szeretet az állataik felé. Az első utunk az aranyos gengszterekhez vezetett, azaz a borzokhoz, az augusztus elsején öt hónapos születésnapját ünneplő Teodorhoz, aki nagyon érdekesnek találta a forgatást és a fényképezőgépet, valamint a kisebb felett szeretettel atyáskodó Dömperhez, aki már három és fél éves. 

A MancsRanch eredettörténetében az alapkövet a KRESZ-oktatás jelentette Manccsal, amelynek célja a gyerekek helyes közlekedésre nevelése volt. Fejes Rózsa elárulta, hogy ezt a programot mai napig csinálják, csak Mancs, aki már a nyugdíjas éveit tölti, átadta a stafétát utódjának, Tappancsnak. 

– Nagyon nagy szívügyemnek tekintem a vadállatok mentését. És nagyon kevés alapítvány létezik ebből a célból. A hozzánk kerülő állatok egy része tenyészetekből vagy állatkertekből vásároltak, más részük viszont mentett. Általában olyan állatokat igyekszem megmenteni, akikről mindenki más már lemond 

– mesélte az alapító. 

Az egyik ranchon élő őznek, Oszkárnak hiányzik az egyik füle, amelyet egy kóborkutya-támadás során veszített el. A másik őznek, Szofinak hiányzik az egyik lába, egy fűnyírótraktor okozta a sérülését, ami annyira súlyos volt, hogy amputálni kellett. De még sorolható lenne, hogy a többi állat milyen állapotban, milyen helyekről és helyzetekből lett megmentve. A ranchon azonban mind otthonra találtak, és látszik rajtuk, hogy mennyire boldogok. Rengeteg szeretet kapnak és adnak. 

Ottjártunkkor meglátogattuk a törpemarhát, akinek a neve Lopakodó Jungle George Kutya. Ő egy tiszteletbeli kutya, hiszen a kutyákkal eszik, iszik, alszik és nagyon szívesen ugrál rá a látogatókra, hogy puszit adjon nekik. De megismerkedtünk a rókákkal, az alpakákkal, a mókusokkal, a kengurukkal és a kis macikkal is, ahol Mangó már mászott ránk, hogy mesterfodrászkodjon egyet, és Kókusz a fehér holland szamár is pózolt nekünk. 

 

 

A MancsRanch 2016-ban kezdte meg működését, és 2020-tól állatkertként és állatotthonként is üzemel, amivel kapcsolatban Fejes Rózsa így mesélt: 
 

– Elhatároztam, hogyha állatkertként is kell üzemelnünk, nem fogom megengedni, hogy egész nap hömpölyögjön a tömeg. Egy picit újítottam, egy nap maximum négy időpontot adunk. A látogatók teljesen testközelből, tabuk nélkül tudnak találkozni mindegyik lakóval. Az érdeklődök közötti szünetben pedig teljesen szabadon élhetnek és mozoghatnak az udvaron, nem ketrecben vannak tartva, mert az egyik állatnak sem jó. A lakók pedig teljesen jól kijönnek egymással, a borzok például a kacsákkal szoktak fürdőzni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!