Fénylő égitestek jönnek

2023.08.03. 15:40

Tátott szájjal, távcsővel nézhetjük a látványos csillaghullást

Mohay Réka

A kép illusztráció

Fotó: Nagy Norbert

Csillaghulláspiknikre hívják a kíváncsi látogatókat augusztus 15-én a Szentlőrinci Vásártérre este hat órától. A programot a Brantner-Koncz Múzeum szervezi, s az érdeklődők ingyenesen csatlakozhatnak a Perseidák közösségi, kötetlen kémlelésére. A rendezvényt különlegessé teszi, hogy két amatőr csillagász is jelen lesz, akik lézeres csillagképtúrával készülnek, illetve két nagy teljesítményű távcsövet is hoznak a helyszínre, amelyek segítségével közelről figyelhetik meg az égitesteket a programra érkezők. Továbbá a helyszínen a közvilágítást is lekapcsolják a rendezvény idejére, így jobban látható majd az égbolt.

– A Perseidák az egyik legismertebb, fényes csillaghullást előidéző meteorraj, amelynek ideje augusztus közepére, Szent Lőrinc augusztus 10-i napjához közel esik. Számunkra a településen ez az esemény ezért is különleges jelentőséggel bír, hiszen a Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, utalva a rómaiak által megölt ókeresztény mártírra

 – mondta el Győrvári Márk, a Brantner-Koncz Műemlékház Működését Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

– A távcsövekkel a Szaturnusz és holdjainak közelebbi megfigyelésére is lehetőségük nyílik majd a programra érkezőknek – tette hozzá a szervező. 
Ezt megelőzően, július 29-én a csillaghullás témájától ihletve filmvetítést is tartottak ugyanitt, egy nagy méretű 60 négyzetméteres vetítőfelületen mutatták be az érdeklődőknek a Csillagpor című brit-amerikai kalandos, családi fantasyfilmet. 

A filmvetítés piknik módjára zajlott, a látogatók plédeket, kempingszékeket vittek magukkal, egyesek elemózsiával is készültek a hangulatos estére, ahol a szabad ég alatt nézték közösen a családok a vetített filmet. 

A programokat a Mózsa-parti esték keretében rendezték és rendezik meg, utalva a szentlőrinci vízfolyásra. Mindkét alkalom ingyenesen látogatható a királyegyházai HOLCIM pályázatának köszönhetően. A látogatók pattogatott és főtt kukoricát, sört és üdítőt is vásárolhatnak, a helyszínen mosdó és vizes­blokk is rendelkezésre áll, hogy teljes kényelemben élvezhessék a kikapcsolódást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!