Komoly a baj

2023.08.31. 07:00

Teljes a káosz a városi cégeknél Pécsen

A baloldali városvezetés már csak a teljesen lojális embereiben bízhat, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. szürreális „szülinapos” vezércseréjének módja is erre utal. A kulturális pécsi megacég vezetője pedig a vízművállalat Tettye Forrásház igazgatósági tagjának is megfelel, miközben teljes elánnal működik az baloldali pénzügyi ügyvédháló a cégeknél.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Az utóbbi időben elindult nyomozások – a pécsi önkormányzati lakásmutyi és a Bőrklinika-Mandulás kemping cseremutyija – miatt egyre inkább zártabbá válik a baloldali városvezetés, csak számukra teljesen lojális személyekkel mernek dolgozni. Például az egyik ügyben Péterffy Attila jelenlegi polgármester baráti alpolgármestere, Nyőgéri Lajos bizalmasa után érdeklődtek élénken a nyomozók, míg a másik ügyben a komplett MSZP-s pénzügyi kör iránt kezdődött meg a nyomozók érdeklődése, amelynek szálai akár bécsi cégbíróságig és külföldi bankszámlákig is elérhetnek.

A szülinapozó új vezér

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. éléről azt követően távozott a vezérigazgató – egy évvel ezelőtti családi tragédiájára hivatkozva –, hogy megvásároltatták vele a baloldali városvezetők a Tettye Forrásház székházát egymilliárdért, ami az elmúlt években közel 120-140 milliós jövedelmet kapott PVH-vezérének sem lehetett már az ínyére. A keddi közgyűlésen aztán az új vezérigazgatót azzal – a tragikomikus – indokkal mentette ki Péterffy Attila, hogy miért nem vesz részt a kinevezésén, hogy szabin van és szülinapozik.

A történtek mögött azonban forrásunk szerint egyszerű annyi volt, hogy Jedlicska Zsófiát nem engedték a városi közgyűlésbe, hogy ott válaszolnia kelljen a felmerülő kérdésekre, és nem kizárt ugyan, hogy idővel mégis meg kell jelennie, de addig „kitaníthatják” még.

 

Komoly bajban van

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető pedig a keddi közgyűlésen arra is utalt, hogy bár csak korlátozottan kapnak információt a városi cégről, annyit tudnak, hogy komoly bajban van a vállalat.

Lapunk munkatársának egyébként nemrég arról is beszéltek bennfentesek, hogy az elmúlt évi eredménykimutatás kapcsán is lehetnek komoly kérdések a céges beszámolóval kapcsolatban, de a kételyekkel kapcsolatos információkat egyelőre nem tudták megerősíteni. Ugyanakkor tavasszal már arról számolt be lapunk, hogy a jövő évi választásra próbálnak spájzolni a Vagyonhasznosítónál, legalábbis így értékelték a forrásaink azt, hogy komoly személyi változások történtek a vállalatnál. Az óriási ingatlanvagyonnal bíró, de a gazdálkodását a laikusok előtt inkább rejtve végző vállalat azért is lehet kulcsfontosságú, mert a Felügyelő Bizottságának az elnöke, Góbi János ügyvéd is ahhoz a hálózathoz tartozik, amelynek feje az a Bodnár Imre ügyvéd, aki a városvezetők egyik kedvelt politikai eszközeként működve tesz és tett feljelentéseket különböző személyek ellen.

 

Nincs ilyen végzettségük

Bodnár pedig jelenleg annak az egyesületnek a vezetője, amely nevét adja a Gyurcsány-közeli koalíciónak a városházán. Sőt, az ügyvédet a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságába is beválasztották, ahonnan a volt PVH-vezér Szabó Szilárd szintén távozott. Helyére ellenben nem a „szülinapozó” új vezért delegálták, hanem Hummel Márkot, akit tavaly – egyébként a botrányos körülmények között – neveztek ki a kulturális megacég, a Zsolnay Negyed élére.

Bár Hummelnek vízszolgáltatással kapcsolatos szakirányú végzettsége nincs, ahogyan az igazgatóságban még ott ülő Bodnárnak és a volt MSZP-s alpolgármester fiának, Meixner Barna Biokom-igazgatónak sincs, de mégis ők döntenek majd a Tettye Forrásház Zrt. stratégiai kérdéseiről. A nemzeti oldal véleménye szerint ez is arról tanúskodik, hogy Péterffyék kockázatosnak tartják, ha egy külsős személy – aki szakember lenne – rálátna az ott zajló folyamatokra.

Felesleges politikai csaták

Csizmadia Péter szerint az elmúlt években a kényszerű cégvezetői cseréknek a levét végső soron a pécsiek itták meg. Szerinte sok lehetőséget hagyott elveszni a városvezetés, számos esetben amiatt, mert a politikai figyelmüket nem a városra, hanem sokkal inkább felesleges külső-belső politikai csatározásokra fordították.

– Elszalasztott négy év volt ez a város hosszú életében. Azt gondolom, hogy Pécsnek változásra van szüksége, egész egyszerűen nem engedhet meg magának még öt ehhez hasonló esztendőt! – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!