Innovatív vállalkozásokat díjaztak

2023.09.25. 18:30

A Baranyai Agrárkerekasztal három kitüntetést adott át

A Baranyai Agrárkerekasztal a kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató, kimagasló eredményeket elért cégek és vállalkozók részére szakmai díjakat alapított, amelyeket az idei Baranyai Agrár Napon adtak át.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Baranyai Agrárkamara Innovációs díját a Tomellila Kft. kapta. A Tomelilla Kft. egyéni vállalkozásból indult, majd egy innovatív, fejlesztő céggé vált. A kezdetben önállóan megvalósított fejlesztések után már a Z Elektronika Kft-vel közösen fejlesztette ki az IntelliNozzle fúvókarendszert, amely digitális megoldást nyújt a fenntartható földművelés területén, elterjedése nagymértékben elősegítheti az uniós élelmiszerrendszerek környezeti és éghajlati lábnyomának csökkentését. 

A Baranyai Agrárkerekasztal a Nagyvállalati díját a Palotabozsoki Mezőgazdasági Zrt.-nek ítélte oda. A nagy múltú, példaértékűen működő állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó gazdaság a működési területén az egyik legnagyobb foglalkoztató. A kiemelkedő szakmai irányításnak, a folyamatos beruházásoknak és innovációnak köszönhetően vármegyénk egyik meghatározó mezőgazdasági szereplője. A harmadik kitüntetést, a Fiatal Gazda díját Szabó Árpád kapta, aki közel 10 éve, 710 hektáron Egyházasharasztiban gazdálkodik, a család harmadik generációjaként. A szántóföldi növénytermesztésben a gazdaság szinte teljesen átállt a precíziós gazdálkodásra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya Vármegyei Igazgatósága tavaly alapította meg a Baranyai Agrárkerekasztalt, melynek tagjai a rendszeres üléseiken a Baranya életében jelentős agrárszektor stratégiai fejlesztési ügyeivel foglalkoznak, és idén először szervezték meg a Baranyai Agrár Napot. 

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke elmondta, a díjazottakról a Baranyai Kerekasztal tagjai egyhangúan döntöttek. A Baranyai Agrár Nap után pedig közösen értékelték az első Baranyai Agrár Napot (BAN). A gazdák és a résztvevők visszajelzése nagyon pozitív volt. Színvonalasnak ítélték a meghívott magas rangú vendégek körét, a miniszteri beszédet és a pódium beszélgetést is. A rendkívüli meleg miatt a szekciós ülések ugyan elmaradtak, de azokat most ősszel pótolják, amely után az év végéhez közeledve még egy kerekasztal ülést szeretnének tartani. A fórumon már a jövő évi BAN időpontját meghatározták: 2024. augusztus 30-án ismét a Szentmiklós dűlőben tartják meg a programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!