Bóbita

2023.09.29. 15:40

A város dísze lehetne, de egyelőre csak szégyenfolt

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Ahogy lapunkban már többször is megírtuk, folyamatosan romlik a Bóbita régi épülete a Mária utca sarkán, a köré állított paraván pedig egyre több bosszúságot okoz a környéken dolgozni, parkolni kívánóknak, illetve az utcában közlekedőknek.

Az „omlásveszély” feliratú tábla jelzi, hogy a helyszín gyakorlatilag életveszélyessé vált. Az önkormányzat a múlt heti közgyűlésen elfogadott egy előterjesztést arról, hogy 175 millió forintból dúcolják alá és támasszák meg az épületet, hogy össze ne dőljön – ez azonban a további romlást nem fogja megállítani. Ugyanakkor arra nem gondolt a városvezetés, hogy a tető lefedését teljes mértékben megtegyék, noha ez is a folyamatos állagromláshoz vezet, sőt, gombásodás is pusztítja az egykor patinás falakat.

Információink szerint ezek a munkálatok csak az év végén tudnak elkezdődni legkorábban, így a belvárost csúfító és a közlekedést is nehezítő paraván még jó ideig biztosan ott lesz. Az épület teljes felújítására számítások szerint 1,5 milliárd forintra lenne szükség, ehhez most kínálkozik egy, a kormány által kiírt TOP-Plusz-os európai uniós pályázat.

– Ez a pályázat kifejezetten kulturális és turisztikai létesítmények felújítását célozza, így a szükséges forrás előteremtését megoldhatná. 2025 vége a beadás határideje. így van még idő, de akár már a közeljövőben is be lehetne adni. Korábban már több szakértő is készített terveket a felújításra, így ezek is rendelkezésre tudnának állni

 – mondta el ennek kapcsán Kővári János önkormányzati képviselő.

Az épület egyébként helyi védettségű, ami ebben az esetben a gyakorlatban kevésbé erős védettséget jelent, mint a műemléki státusz. Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy ezt az önkormányzat akár vissza is vonhatja. De nem az lenne a cél, hogy egy újabb társasház épüljön itt, hiszen a helyszín mindig is közösségi funkciókat töltött be: az épület lehetne a már a hét elején sajtótájékoztatón említett pécsi Hagyományok Háza, vagy népzenei központ, de a pályázat lehetősége teret enged arra, hogy a helyi lakosság további ötleteket fogalmazzon meg a felhasználást illetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!