Jól gondoljuk meg

2023.09.23. 12:00

Akár komoly veszélyeket is rejthet az online piactér

Az elsősorban használt ruházati termékek adás-vételére lehetőséget biztosító online piactér használata egyre népszerűbb, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a panaszok is egyre sokasodnak, a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület tapasztalatai szerint.

Wald Kata

Sokszor csak a vásárlás utrán fogjuk a fejünket

Ezek megelőzése érdekében megfontolt vásárlása figyelmeztet a szervezet.

– Az érintett weboldal olyan, mintha a pécsi vásár használt cikk piaca lenne online térben. Üzemeltetője egy Litván Köztársaságban bejegyzett vállalkozás, amely lehetőséget biztosít, főként ruházati cikkek és cipők interneten való adás-vételére – részletezi az Egyesület.

Fontos tudni, hogy az általános szerződési feltételek szerint az eladó csak és kizárólag magánszemély lehet, ami azt is jelenti, hogy a vásárlónak elállási joga nincs. Ezzel ugyanis akkor élhet csak a fogyasztó, a vonatkozó jogszabályok szerint, ha vállalkozástól vásárol árut, vagy szolgáltatást.

– Ha tehát az eladó magánszemély – mint az érintett, ruházati termékekre szakosodott online piactér esetében – , a megvásárolt és kifizetett termék visszavételre a hatályos magyar jogszabályok alapján nem kötelezhető a fogyasztóvédelmi rendelkezések hiányában - hangsúlyozza közleményében a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Véleményük szerint ha nincs megegyezés az eladó és vevő magánszemély között, akkor a polgári jog szabályai az irányadók, hiába alkalmaz a weboldal „vásárlóvédelmet”, lehetővé téve, hogy a vevő visszatérítést kérjen az elveszett, sérült vagy a leírástól jelentősen eltérő tételek esetében. 

– Ha a felek nem tudják a vitát rendezni, akkor igényüket kizárólag jogi eljárás keretében tudják érvényesíteni - hívja fel a figyelmet az Egyesület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!