Közös program

2023.09.30. 11:30

Az önkéntes munka kerül a fókuszba október közepén

Önkéntes munkára hívják idén is a fiatalokat október második hétvégéjén a történelmi egyházak. A 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő kezdeményezéshez Baranyából is minden évben szép számmal csatlakoznak.

Wald Kata

Október második hétvégéjén idén is az önkéntes munka kerül a fókuszba. A három történelmi egyház – a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház – által közösen szervezett, a korábbi években rendkívül sikeresnek bizonyult 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű kezdeményezést október 12. és 15. között tartják.

A megmozdulás keretében a résztvevők országszerte három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat, mint például intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése fogyatékkal élőknek, időseknek stb. Az akció, amelyet idén immár 16. alkalommal rendeznek meg, Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért.

Az akcióra minden évben Baranyából is jelentkeznek szép számmal: látogatás idősek otthonában, szemétszedés erdőben, közterületeken, templomok takarítása, iskolák, kollégiumok környezetének rendbe tétele – ilyen, és ehhez hasonló feladatokat vállaltak jellemzően az önkéntesekből verbuválódott csoportok vármegyeszerte a korábbi években.

A szervezők idén is elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt hívják, hogy október 12. és 15. között tegyék szabaddá magukat, és segítsenek ott, ahol szükség van rá. A program elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenysége széleskörű nyilvánosságot kapjon, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és népszerűségét, valamint rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak.

A kezdeményezés – a program bemutatása szerint – Németországból indult, és 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Hazánkban a háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. Egy évvel később, 2007 márciusában szervezték meg először ökumenikusan, országos szinten, és 2008 óta ősszel tartják, mindig október második hétvégéjén.

Tavaly a 72 óra kompromisszum nélkül akcióban mintegy nyolcezer fiatal vett rész, hazánk összesen közel 100 településén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!