Belgiumból és Spanyolországból is jött vendég

2023.09.24. 16:21

Egyedülálló kezdeményezés: fogyatékkal élő önkénteseket fogad a Fogd a Kezem Alapítvány

Az önkéntesség felkarolása kiemelt feladat Európa-szerte, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a fiatalok, idősebbek nemzetközi mobilitásának támogatása mellett a fogyatékkal élők önkéntességének, tapasztalatszerzésének segítése.

Czeczon Enikő

Forrás: Fogd a Kezem Alapítvány

Ebben a feladatban vállal nagy szerepet a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány azzal, hogy hét külföldi fogyatékkal élő önkéntest és kísérőit fogadták tapasztalatcserére szeptember 11-én. A program egészen szeptember 24-ig tart.  

A csoport látogatása az Európai Szolidaritási Testület hazai képviselője, az itthoni mobilitásért felelős hazai szervezet, a Tempus Közalapítvány által kiírt és gondozott pályázat keretében valósult meg. Az önkéntesek és segítőik Belgiumból és Spanyolországból érkeztek. A látogatók között vannak enyhe Down-szindrómások, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élők is.

A program során elsősorban saját tevékenységével ismerteti meg az önkénteseket a Fogd a Kezem Alapítvány csapata. Egyébként az alapítvány ezen vállalása erősen eltér a korábbiaktól, ami számukra is új lehetőség, és igyekeznek felnőni a feladathoz, és bevonni az érkező önkénteseket, fiatalokat a munkájukba.

Itt tartózkodásuk idején az önkéntesek betekintenek az alapítvány évek óta sikeresen zajló művészetterápiás programjába, az Art Brut szemináriumba, hiszen a látogatás célja elsődlegesen a tapasztalatszerzés és a lehetséges jó gyakorlatok elsajátítása. De közösen főznek is, interaktív drámapedagógiai foglalkozáson vesznek részt a Janus Pannonius Múzeumban, és két másik szervezethez is ellátogatnak. A látogatás zárásaként pedig Budapestre kirándulnak.

Magda Fruzsina, a program koordinátora elmondta, hogy ebben a programban az az igazán egyedülálló, hogy nem volt még példa arra náluk, hogy fogyatékkal élők csoportosan látogassanak el hozzájuk ennyi időre. De fontos volt számunkra, hogy ily módon is bekapcsolódhassanak a nemzetközi vérkeringésbe, valamint a program megadja a lehetőséget arra is, hogy tanuljanak egymástól, és megmutathassák a náluk felhalmozott évtizedes tudást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!