Figyelem!

2023.09.05. 14:40

Bárhol felbukkanhatnak a szarvasok az utakon

Palotás Péter (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Standa Michalek

Az elmúlt időszakban számos vadbaleset történt a közutakon. Nemrég egy olyan videót is bemutattunk, amelyen körülbelül 150 szarvas vágtat át egy autós előtt – csak a szerencsén és a vezető figyelmén múlott, hogy az esetből nem lett baj. Vármegyénkben mintegy 12 ezer egyed gímszarvas él, az állatok gyakorlatilag bárhol feltűnhetnek az utak mentén, érdemes tehát emiatt is körültekintően vezetni. 

A vadbalesetek szempontjából leginkább a nyári, illetve az ősz végi, téli hónapok számítanak kritikusnak. Míg július, augusztus és szeptember környékén a párzási időszak miatt vágtatnak át gyakran az utakon őzek és szarvasok, később pedig az élőhelyük szűkülése, és a vadászat miatt aktívabbak a megszokottnál.

Amint a mezőgazdasági területeken véget ért a betakarítási időszak, a korábban táplálékot, valamint menedéket nyújtó kukoricatáblák és egyéb növények eltűnnek, ezért a vadak igyekeznek visszatérni az erdőkbe. Különösen veszélyes a kora reggeli és az esti időszak, az állatok ugyanis ilyenkor hagyják el, illetve térnek vissza a búvóhelyeikre. 

A nagyvadállomány létszáma nem csökkent a korábbi időszakhoz képest, annak ellenére sem, hogy a tervekben meghatározott vadelejtések számát az elmúlt években folyamatosan emelte a hatóság. A gímszarvas létszámát megyénkben körülbelül 13 ezer egyedre becsülik a vadgazdálkodók, a vaddisznók létszámát mintegy tízezer példány közé taksálják. A gímszarvasok az ősz végi, téli időszakban nagyobb csapatokat, úgynevezett rudlikat alkotnak, amelyek főleg a mezőgazdasági területeken százas létszámot is elérhetnek. 

A rudlik akár nappal is átkelhetnek az utakon, a menekülő állatok követik az elöl haladó egyedet, így fokozott veszélyt jelentenek a közlekedésben. A megriadt, menekülő állat pedig nem foglalkozik az érkező gépjárművekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!