Ez a meglepetés

2023.09.07. 07:00

Teljesen kiakadtak a pécsiek az elektromos rollereken

"Legalább lesz szervdonor. Ennyit még életemben nem any...tam. A hároméves gyerekemet a járdán ütötte el az egyik. A csitri kölykök már őrjöngenek is vele - ilyen és ehhez hasonló kommentek érkeztek a városi házi propagandalap közösségi oldalára alig egy nappal ezután, hogy a Péterffy Attila polgármester csapata bejelentette, 350 rollert telepítenek a Pécsre.

Bóka Máté Ciprián

Gyakorlatilag mindenféle ellenőrzés nélkül lehet igénybe venni azt a 350 elektromos rollert, amelyet Péterffy Attila MSZP-s polgármesterjelölt, a jelenlegi városvezető koalíciója hozott Pécsre. A rollerezéshez ugyanis csak egy telefonra van szükség, s bár megkérik a felhasználókat, hogy bukósisakot hordjanak, illetve önbevallásuk alapján jelezzék, hogy 18 éven felüliek, semmilyen más kikötésük nincs; tehát jogosítványt sem kérnek, vélhetően nem is kérhetnek. 

Mindenesetre azt javasolják, hogy a járdán közlekedjünk velük, ott ahol például gyermekek is sétálnak, ez alapján pedig akár 25 kilométer per órás sebességgel is mehetnek vele a tinédzserek, hiszen a 10 kilométer per órára csak bizonyos belső, belvárosi sétálóutcás részeken korlátozzák le azokat. 

Ám az autók között az utakon sem jobb a helyzet, hiszen ott viszont bőven balesetveszélyes szituációk alakulhatnak ki. A pécsi önkormányzat propagandaoldalán, a város lap közösségi felületén aztán meg is indultak a kommentek, közel 150-en jelezték felháborodásukat a rendszer kapcsán nem egyszer sűrű káromkodások közepette. 

Totális káromkodás

"Ezt a sz**rt mi a f***nak kellett ide hozni Pécsre a hülyéknek!" - szólt egyikük indulatosan, más megemlítette, hogy "ennyit még életemben nem an***tam, 13-14 évesek állat módjára rongyolnak vele".  Egy idősebb férfi azt állította, hogy "nem nagyon hiányoztak, főleg a sétálóutcából. Remélem nem lesz baj, ha meg igen, akkor remélem annak, aki megengedte, hogy száguldozzanak.

Felkészülnek az orvosok...

A balesetveszélyre és a felelőtlenségre többen is felhívták a figyelmet. Egy anyuka azt írta, hogy "az egyik a 3 éves lányomat ütötte el – egy bocsánattal le tudva –, a lányom meg fekszik a földön és sír".  Más pedig ironikusan megjegyezte, hogy "Felkészül: sürgősségi ambulancia". 

A sort pedig mások is folytatták: "Kertváros, főleg a Csontváry utca környéke tele volt, hazafelé simán elütöttem majdnem egyet". "Nem rosszak ezek a rollerek, főleg, hogy rohadt hosszú a donor várólista. Ez most kicsit felpörgeti majd".  A legsűrűbben lakott városrészben más is megjegyezte, hogy Tegnap a Nagy Imrén már majdnem sikerült is pár rolleres idiótát kivasalniuk az autósoknak. Szóltak a dudák ezerrel. Kíváncsi vagyok a folytatásra. KRESZ -ismeret, jobbkéz-szabály, bukósisak...sehol semmi". 

Van aki azt írta, hogy a Barbakánnál három fiatalt látott "száguldani lefelé ezerrel" és azt találgatta, hogyha jönne egy autó, biztosan a szélvédőn landolnának, és "az autós lenne a hibás". Nagyjából ugyanezen a véleményen volt az is, aki azt mondta, hogy "ön - és közveszélyesek, mint a csürhe úgy száguldoznak sávszélességben, egymás mellett".

A rolleres nemzetiségi tanácsnok másra mutogat

Az egyik szellemes közösségi oldal, a Péterffy Attila tisztelői időközben Auth István DK-s nemzetiségi tanácsnokot, a rollerezés pécsi főtámogatóját vonta kérdőre, aki azonban valamiért az egyik fideszes parlamenti képviselőt vette elő és kommentjében vele kapcsolatban fogalmazott meg kritikát. 

Megéri? Még a drága buszjegynél is drágább!

A rollereket 230 forintnyi egyszeri felvételi díj után percenként 54 forintért lehet használni. Ez azt jelenti, hogy a legdrágább, buszon megváltott 500 forintos pécsi buszjegy árából mindössze 5 percig lehet a rollerrel közlekedni. Próbaképpen az útvonaltervezőbe beírtuk a 400 ágyas klinika és a Kossuth tér közötti távolságot, amit optimális esetben 13 perc alatt lehet megtenni busszal. Ugyanez autóval és kerékpárral is 8-8 percbe telik - bár a kisebb járművek még lassabbak lehetnek, de talán a biciklis sebesség közelít legjobban a rollerek sebességéhez, ezek alapján elmondható, hogy egy ilyen út rollerrel több mint 650 forintból jön ki. 

Tilos vele hegyre menni!

Az applikációban egyébként a szerződési feltételekben a gépjármű-forgalomban való használat kapcsán azt emelik ki, hogy "óvatosan" közlekedjünk a rollerekkel, valamint megjegyzik: "tilos a terméket hegyre fel- és lefelé vezetésre használni". Az, hogy ez emelkedőkkel tarkított Pécsen ez mit is takar, nem teljesen világos. 

A felhasználó a felelős

Az üzemeltető szinte minden felelősséget áthárít a felhasználókra, vagyis "ha a baleset testi sérülést, vagy anyagi kárt okoz, a felhasználó felelőssége, hogy hívja a rendőrséget" és "felhasználó felelős minden olyan kárért, vagyoni, vagy fizikai sérülésért, amelyet a termék használata során a felhasználó okoz" - írték. Felvetődik a kérdés, hogy egy korlátozottan cselekvőképes tinédzser, aki ellenőrzés nélkül vette igénybe a szolgáltatást, vajon miként lesz felelősségre vonható akkor, ha balesetet okoz?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!