Sajtótájékoztató

2023.09.05. 12:00

Péterffyék még 350 elektromos rollert rádobnak a pécsi közlekedési káoszra

Péterffy Attila pécsi polgármester közvetlen MSZP-s és DK-s munkatársai, baráti cégvezetője és MSZP-s főpropagandistája mutatták be azt az új rendszert, amelynek keretében 350 elektromos roller fog a városban működni. A gépek szinte mindenhol mehetnek majd: járdán, úttesten, sétálóutcában. Kérdés, hogy a most is kaotikus pécsi közlekedésre milyen hatással lesz a jogosítvány nélkül használható e-rollerek tömeges megjelenése.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Péterffy Attila jelenlegi polgármester külsős, MSZP-közeli alpolgármestere, Ruzsa Csaba, Péterffy egyik MSZP-közeli propagandistája, a DK-s nemzetiségi tanácsnok, Auth István, az MSZP-s családi kapcsolatokkal bíró biokomos igazgató, Meixner Barna közösen mutatták be kedden, hogy félezer új rollert telepítenek a városba. 

A szegedi baloldali városvezetéssel tárgyalva kértek az ottani rendszerről tapasztalatokat a rollerek kapcsán – derült ki a sajtótájékoztatón Ruzsa Csaba elmondásából. Ezek alapján alkották meg a pécsi rendszert, ami szerint csak az arra kijelölt helyeken lehet leállítani díjfizetést, így elvileg a helyükre kell vinni majd a rollereket, amelyeket ha mégsem visznek vissza, akkor a Biokom Nkft.-nek kell összeszednie őket. Alapvetően bicikliutak mentén szeretnék, hogy ha használnák az új járműveket. 

Az első időben tesztidőszakként működik a rendszer, s elvileg megkérdezik majd az egyetemistákat, a boltosokat, a rollerekhasználókat a véleményükről, tapasztalataikról is, ezek alapján szeretnék a végleges működést kialakítani. Egy email-címet is létrehoztak, ahova várják az észrevételeket – mondták a baloldaliak, akik szerint a teljes várost lefedték. Összesen 350 rollert hoztak Pécsre és 70 parkolóhelyet jelöltek ki számukra, de ezek állításuk szerint nincsenek „kőbe vésve". 

A Hopp Mecsek Kft. részéről elhangzott, hogy már várták azt a pillanatot, hogy elindíthassák a rendszert Pécsen, a kisebb hibákért előre kérik a lakosok türelmét. 

Szinte bárhol mehetnek velük

Egy töltéssel súlytól és terepviszonyoktól függően 40-45 kilométert tudnak megtenni,  szerkezetek maximum 25 kilométer per órás sebességgel mehetnek. A belvárosban a sétálóutcákban, a gyalogosok miatt csak 10 kilométer per órával mehetnek és egy adott zónán belül automatikusan lekorlátozza magát a gép. A rendszer kapcsolódó appban azt javasolják, hogy járdán és bicikliutakon közlekedjenek velük, illetve sisakot is vegyenek fel a használók. Az életkori megkötés is önbevalláson alapul, jogosítvány nem szükséges a vezetéshez, illetve senki nem gátolja meg a rendszeren keresztül, hogy a korlátozott zónákon kívül, egy szűk járdán 25-tel száguldjanak a rollerekkel, és azt sem, hogy akár az úttesten, a buszok között szlalomozzanak velük - hacsak nem a rendőrségnek lesz ez újabb pluszfeladata.

Idősebbeknek is ajánlja a DK-s

Egy ponton a Gyurcsány párti nemzetiségi tanácsnok még arról is beszélt, hogy szeretnének zöldebb belvárost kialakítani a rendszerrel, és egyszer csak szólt arról is, hogy „lehet, hogy az idősebbek is szívesen kipróbálnánk az e-rollereket". 

Egyelőre nem tudni, hogy milyen korú idősebbekre gondolt a nemzetiségi tanácsnok, de állítása több okból is felvet azért kérdéseket: mindenki számára köztudott ugyanis, hogy az idősebbek sokszor bizonytalanabbul járnak, nem egyszer bottal, könnyebben megszédülnek, ha pedig elesnek, a csontjaik is könnyebben törnek, a rollerek pedig éppenséggel a kisebb kerekekkel, a folyamatos egyensúlyozással nem a legbiztonságosabb közlekedési eszközöknek tekinthetőek.

Az LMP-st megint kihagyták

A szocialista-DK-s városvezetés részét képező LMP-s Kóbor József ezúttal sem jelent meg a közös baloldali sajtótájékoztatón, amelyre nyilvánvalóan nem is hívták meg. Holott a környezetvédelmi bizottság elnökeként „dolgozik" papíron a koalícióban megemelt fizetésért. Helyette nem először a DK-s nemzetiségi tanácsnok szerepelt, aki az utóbbi időben többször is megszólalt zöldfejlesztési ügyekben. Nem kizárt, hogy az LMP-s leváltását készítik elő Péterffyék a városházán, miután Gyurcsány Ferenc párttagjainak kellenek újabb pozíciók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!