Postabontás

2023.07.27. 07:41

A rollerezőkre is vonatkozik a KRESZ – hangsúlyozza olvasónk

Wald Kata

Fotó: Bencsik Ádám

Külön sávot kellene felfesteni a kerékpározóknak és rollerezőknek a pécsi belvárosi sétálóutcákban, javasolta egy olvasótársam. Szerintem már az is sokat jelentene, ha a rollerezők szabályosan közlekednének. Vasárnap kora reggel a következőnek voltam szemtanúja: a Petőfi utcában sétáltam az Alkotmány utcai élelmiszerüzlet felé, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy fiatal hölgy rolleren elgurul mellettem az úton. Aztán odaért a körforgalomhoz, majd behajtott. De nem jobbra, ahogy azt kellene, hanem balra tartott. Így haladt tovább az Ifjúság útja irányába. Alig hittem a szememnek! Én megértem, hogy ez így sokkal egyszerűbb megoldás volt, mintha tett volna szabályosan egy kört, viszont rendkívül balesetveszélyes is volt ez a manőver. Ha egy autó szemből érkezett volna, annak a következményei beláthatatlanok. 

 

Abban se lehetünk persze biztosak, hogy aki rollerezik, az a KRESZ szabályait ismeri. Így azt is el tudom képzelni, hogy a fiatal hölgy azt hitte, az rendjén van, hogy balra halad a körforgalomban. Ha nincs jogosítványa, honnan is tudhatná, hogy mi a szabály? Mindez persze feltételezés, de a lényegen nem változtat: kisiskoláskorban is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene hogy kapjanak a közlekedési ismeretek. A szabályok be nem tartásnak veszélyeire is fel kell hívni az ifjúság figyelmét, ha lehet, tanórai kereteken belül. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában