Modern eszközökkel bővítettek

2023.09.27. 17:30

Újabb fejlesztések valósulhattak meg a harkányi kórházban

Háromszáz millió forint pályázati támogatásból fejlesztette járóbeteg szakellátását a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum. A kórház által megvalósított beruházásokat szerdán délelőtt sajtónyilvános zárórendezvény keretében mutatták be.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A járóbeteg szakellátás fejlesztésére vonatkozó pályázat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében még az előző pályázati ciklusban jelent meg. A harkányi kórház 2021-ben kapta meg az értesítést a pozitív elbírálásról, így a megvalósítás az elmúlt két évben zajlott le. Dr. Péter Iván, a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum főigazgatója elmondta, a támogatásból 150 millió forint költséggel építészeti beruházást hajtottak végre, a másik 150 millió forint pedig eszközbeszerzésekre szolgált.

– Az építészeti beruházásban a radiológiai részleget kompletten felújítottuk, itt lecseréltünk egy 50 éves elhasznált gépet, és magát a helyiséget is kialakítottuk, emellett a B medencénket sikerült felújítani, harmadik elemként pedig a szénsav-kezelő helyiségünket bővítettük és építettük át. Az eszközbeszerzésből kiemelném a komplett új röntgen digitális készüléket, emellett a PUVA berendezést, mely a bőrgyógyászati járóbeteg ellátásban nyújt segítséget, továbbá a labor készülékeinket, valamint a kardiológiai monitorrendszer kialakítását. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a szívcentrumból érkező, szívműtéten átesett pácienseket megfelelő monitorozás mellett láthassuk el – mondta a főigazgató. A beszerzett eszközökkel egyébként a nőgyógyászat, a kardiológia, a bőrgyógyászat, a fizioterápia, a radiológia és a reumatológia járóbeteg szakellátást fejlesztették.

A kardiológiai szakrendelés forgalma az elmúlt tíz évben megötszöröződött, ott ugyanis nem csak a környezet, hanem az orvosi hozzáadott érték is sokat fejlődött, jelenleg négy szakorvos dolgozik az osztályon. A diagnosztikai tevékenységek ugyan nem változtak, viszont minőségben fejlettebbek lettek.

Fotó: Laufer László

Az elmúlt tíz évben folyamatosan fejlődött

Az elmúlt több mint 10 évben közel hárommilliárd forint értékben kapott a harkányi kórház támogatást, ezáltal kívül-belül megújulhatott a komplexum. Nagy Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: nem mindig volt ilyen jó helyzete az intézménynek, hiszen – mint utalt rá – az előző vezetés devizahitelt vett fel, a törlesztőrészletek pedig a kórház működését veszélyeztették. Akkor a kormány segített stabilizálni a kórház anyagi helyzetét, azóta pedig töretlen a komplexum fejlődése a térség meghatározó egészségügyi intézményének. A projekt zárórendezvényén dr. Péter Iván főigazgató és Nagy Csaba országgyűlési képviselő mellett Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke és Baksai Tamás, Harkány polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!