Rövidesen avatják

2023.09.20. 17:50

Valóságos óriás – szemelyi fafaragó alkotta a szobrot

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egy új, 3,3 méter magas Szent István szobrot avatnak hamarosan Márokon. Az alkotást egy fiatal, Szemelyben élő fafaragó művész, Lengyel Gergely készítette. Elmondta, egy körülbelül 20-25 méter magas nyárfát a nagy feszültségű vezeték miatt vágtak ki Szemelyben, de mivel egészséges fa volt, megmentette. A termetes farönkhöz sikerült hozzájutnia, és jó kihívás volt egy köztéri szobor megalkotására. Lengyel Gergely egyébként szakmája szerint felszolgáló, hobbi szinten viszont 10 éve fafaragással foglalkozik, amit autodidakta módon sajátított el. 2016-ban már készített egy ’56-os emlékművet Mároknak, most pedig felajánlotta ingyen a településnek az első ilyen óriási méretű alkotását. 

Krizics Zsanett, Márok polgármestere nagyon örült a felajánlásnak, és méltó helyen, az ’56-os emlékmű közelében, egy betonlapra állítják fel az alkotást, októberben pedig felavatják. A községvezető a település lakóinak elmondta, hogy aki szeretné, bármekkora összeggel megköszönheti a szobrot az alkotónak. A helyiek aktívan, kisebb-nagyobb összeggel támogatták a gyűjtést, melyet átadnak a fafaragónak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!