Megtették az első lépéseket

2023.10.04. 12:30

A helyi kiválóságokat segíti majd a jövőben az alapítvány

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Mojzes Tamás

Alapítvány viseli mostantól Rédei Károly, a siklósi polgári iskola néhai igazgatója nevét. Az alapítvány célkitűzése egyebek mellett, hogy támogassa a helyi közművelődésben, oktatásban kiemelkedő munkát végző személyeket, szervezeteket, főként a Rédei Károly Közművelődési Díjjal kitüntetett kiválóságokat. Riegl Gábor polgármester együttműködésével Rédei Károly dédunokája, dr. Rédei Károly megtette az első lépést a célok megvalósításához.

Rédei Károly 1883-ban került Siklósra, 1887-ben lett az iskola igazgatója. Siklós kulturális fejlődésében maradandót alkotott, 1887-ben megalapította a város első nyomdáját, majd nem sokkal később a „Siklós és Vidéke” című hírlapot. Ezután meglátta Siklós és környéke nőnevelésének hiányosságát, és 1900-ban megalapította a polgári leányiskolát. Siklós közigazgatásában vezető szerepet töltött be, élen járt a társadalmi munkában. Az egykori pedagógus tiszteletére alapított közművelődési díj mellett egy siklósi utca is viseli a nevét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!