Szabadulni akartak a gazdátlan ebektől

2023.10.04. 07:00

A rendőrség is vizsgálódott a versendi képviselő kutyaütős felhívása miatt

A rendőrség is vizsgálódott egy versendi önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése miatt, amelyben néhány hete sokak szerint állatkínzásra való felbujtásként értelmezhető felhívást tett közzé.

Balikó Gergely

Fotó: Iryna_Shmihel

 A helyi politikus a versendi bolt elé várt minden helyi lakost, aki szeretne „megszabadulni a gazdátlan kutyustól”, azt is kérve, hogy a résztvevők hozzanak kötelet és botot.

A szeptember 9-én 13 órára a versendi bolt elé meghirdetett esemény bejegyzése nem csak helyben kavart hullámokat, mivel az mások mellett eljutott a Szurkolók az állatokért nevű csoporthoz is, amely félreérthetetlen utalásokkal tűzdelt Facebook-bejegyzésben jelezte érkezését. Úgy tudjuk, hogy az „eseményen” végül állatkínzás, vagy azok megölése biztosan nem történt, ahogy más rendbontás, fizikai atrocitás sem.

Lévai Bálint, a Babarci Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője közölte, hogy a csoport aznap megkereste a bejegyzést közzétevő képviselőt, aki „valótlan tájékoztatást” adott számukra a kialakult helyzetről. A helyzet ezen olvasatát a csoport a közösségi oldalán közzé is tette. Az állatvédők így végül a jegyzőtől kaptak hivatalos tájékoztatást a valós helyzetről. Annak nyomán a Szurkolók az állatokért közösségi oldalán elismerte tévedését egy, a jegyző felelősségét firtató korábbi posztjukkal kapcsolatban, egyúttal azt is jelezték, hogy a településen „SEMMI” nem történik a kóbor állatokkal.

A jegyző a Dunántúli Naplónak elmondta: számos alkalommal kérte a település képviselő-testületét, hogy alakítsanak ki egy kennelt, ahova a kutyákat ideiglenesen el tudják helyezni. Ez azzal járt volna, hogy az önkormányzatnak kellene etetni és itatni az ebeket addig, míg nem találnak nekik gazdát, de a grémium „gyakorlatilag meg sem hallotta” a kérését.

Lévai Bálint felidézte: megkeresték a pécsi és a mohácsi menhelyeket is szabad férőhelyek iránt érdeklődve, de azok sajnos tele vannak, a pécsi gyepmesteri telep pedig azzal hárította el érdeklődésüket, hogy más önkormányzattal ők nem szerződhetnek. Ezen kívül felvették a kapcsolatot a kormányhivatallal, valamint az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkárságát is, akik segítséget ígértek számukra.

A jegyző számos helyi lakossal egyetemben úgy vélte, hogy a képviselő „felhívása” kizárólag állatkínzásra való felbujtásként értelmezhető. Portálunk úgy tudja, hogy amiatt helyből és több másik vármegyéből is érkezett bejelentés a rendőrséghez.

Megkeresésünkre a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy 2023. szeptember 8-án a Mohácsi Rendőrkapitányság állatkínzás vétségének gyanúja miatt előkészítő eljárást rendelt el, amelyet szeptember 14-én megszüntetett, mivel az eljárás során beszerzett adatok alapján bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható, jogsértés gyanúja nem merült fel. Tájékoztatásuk szerint a hatóság azt is jelezte a jegyző felé, hogy a lakosság biztonsága érdekében a kóbor kutyákról saját hatáskörében intézkedjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!