Feltúrták a kertet

2023.10.18. 20:15

A vaddisznók már az egyetem közelében csörtetnek

Zsigmond József

Illusztráció

 Több mint negyven éve van házuk Pécsen, a Tiborc utcában Rab Gézáéknak, de ami most történik a házuknál, olyan korábban nem volt. Mint mondta, hónapok óta vaddisznók garázdálkodnak a kertjében. A Tiborc utca az egyetem orvosi kara közelében található, így nem túlzás azt mondani, hogy a városba költöztek a vaddisznók.
– 1974-ben vásároltunk telket a Tiborc utcában, ahol egy kis ház és kert volt. Panelban laktunk, így öröm volt kimozdulni a kertbe. 2013-ban építési engedélyt kaptunk, így egy nagyobb házat építettünk ide, és mikor a ház felépült, ki is költöztünk – mesélte Rab Géza. – Idén szeptemberben először leették a szőlőt, majd október 16-án feltúrták a kertünket a vaddisznók – tette hozzá a tulajdonos.
Közel 15 kiló szőlőt fogyasztottak el a vadak, és most októberben a frissen felásott veteményest túrták fel, és kiették az elvetett magokat. Rab Géza szomorúan mondta, hogy nem foglalkozik velük senki, már bejelentette szeptemberben a vaddisznókat az erdészetnél.

 

Idén októberben a Tiborc utcára, a 78. számú ingatlan (elhanyagolt telek) területére adott ki vadászati engedélyt a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Hosszúcser Vadászegylet számára október 13-a és 2024. április 10-e között. A rendőrség megemlítette, hogy az ingatlan nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony vadállomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata. A Hosszúrcser Vadászegylet nem először kapott engedélyt beleterülten a vadászatra. Idén februárban egy sikeres vadászatról számoltak be, mikor a Magyarürögi út 34. szám alatti ingatlan kertjében két vaddisznót sikerült kilőniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!