Az innováció ereje

2023.10.21. 17:50

A vírusok ellen küzd a két kutatóorvos

A Covid-járvány közepette az akkor Pécsett végzős orvostanhallgató, Hetényi Roland és Hanna Dániel olyan megoldásokon dolgozott, amelyekkel gyorsan lehet reagálni a hasonló helyezetekre.

Bama.hu

Hetényi Roland és Hanna Dániel

Forrás: Univ Pécs

A startupban megszületett technológiát szabadalmaztatták, és létrehozták a RoLink Biotechnology Kft-t. A szakemberekkel a zaol.hu beszélgetett. – A Covid-19 idején óriási kincs volt az úgynevezett BSL-4 laboratórium, amelyből az egész világon 52 található, ezek közül az egyik Pécsett – eleveníti fel dr. Hetényi Roland. – Hatalmas volt a verseny, mely kísérleteket tudják itt elvégezni aktív koronavírussal, s mi is a várólistán voltunk. Ezért kidolgoztunk egy olyan eljárást, amivel úgy inaktiváltuk ezt a vírust, mintha egy távkapcsolóval kikapcsolnánk: épen maradt a szerkezet, fertőzésveszély nélkül.

Dr. Hanna Dániel hozzáteszi: bár rengeteg tudás halmozódott fel a járvány előtt is, ám a kézenfekvőnek tűnő megoldásokat nem járták körül alaposan. A két kutatóorvos viszont összekapcsolta a startupok és az egyetemek világát, s ma már a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumával együttműködésben dolgozik.

– Egyelőre kis léptékben, de bármely vírust képesek vagyunk inaktiválni és tisztítani – szögezi le dr. Hetényi Roland. – Ez pedig olyan biológiai védelmi képesség alapjait teremtette meg, amely lehetővé teszi, hogy egy következő járványban, gyorsan reagálva szolgáljunk civil és katonai kutatásokat, valamint alapanyagot adjunk a vakcinafejlesztéshez.
Szerinte ezzel történelmi lehetőség van arra, hogy „olyan biovédelmi technológiát lehessen Magyarországon kiépíteni, amelyhez hasonló annak idején elment az országból”.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!