Emelkedik a fertőzöttek száma

2023.10.01. 20:00

Jakab Ferenc: el kell fogadunk, hogy a koronavírus még mindig jelen van

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttség Pécsen, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a szennyvízben is emelkedett a vírus koncentrációja. Ennek kapcsán Jakab Ferencet a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatóját kérdeztük a COVID-19 aktuális baranyai helyzetéről. A beszélgetés során kiderül, hogy milyen tanácsokkal látja el a lakosságot, s arról is kérdeztük, van-e okunk az aggodalomra.

Mohay Réka

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

– Emelkedő esetszámokról hallhattunk híreket Baranyában és Pécsen. Tudna ezekről bővebben tájékoztatni?

– El kell fogadnunk, hogy a COVID-19 még mindig jelen van közöttünk. Nem érdemes hullámokról vagy görbékről beszélni, a koronavírus már része a normál felső légúti fertőzéseket okozó vírusok körének, amelyek időről időre felbukkannak ősztől tavaszig. A COVID-19 vírus viszonylag változékony, mindig lesznek új genetikai változások, amelyek új variánsokat vagy alvariánsokat hoznak létre. Jelenleg az új, domináns, alvariáns az Eris, amely most kezd elterjedni szerte a világban, beleértve hazánkat is. Ez az Omikron-variánsnak egy újabb változata, amely jelenlegi tudásunk alapján rendkívül hasonló tüneteket okoz az Omikronhoz. Enyhe lefolyású betegséget, felső légúti panaszokat, náthát, torokfájást okoz, mely enyhe hőemelkedéssel, esetleg alacsony lázzal járhat. Jelenleg nem tudunk arról, hogy ennek az alvariánsnak a következtében a kórházi esetszámok drasztikusan megnőnének, és nem látjuk előre, hogy a halálozás növekedett volna ennek következtében, jelenleg tehát ezt még ugyanúgy egy enyhe lefolyású betegséget okozó variánsnak lehet mondani.

– Lakossági szinten milyen tanácsokat tudnak adni?

– Általánosságban elmondható, hogy az őszi-téli időszakban, amikor a felső légúti fertőzések, beleértve a vírusos és bakteriális fertőzéseket is, nőnek, fontos a távolságtartás fenntartása. Nagy és zsúfolt helyiségekben kerüljük a hosszabb tartózkodást, és gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről. Emellett alapvető fontosságú a kézhigiénia, nem csak a COVID-19, hanem minden felső légúti fertőzés esetében. Azokon a területeken, ahol az esetszámok emelkednek, például nagy bevásárlóközpontokban vagy zsúfolt boltokban, a maszkviselés hasznos lehet. Bár ez nem elterjedt szokás Magyarországon, sok más országban, például Távol-Keleten, a sűrűn lakott területeken a maszkok viselése rutinszerű. Ez segíthet a cseppfertőzések, például a tüsszentéssel terjedő betegségek megelőzésében. Ha például egy nagy bevásárlóközpontban előttünk a sorban 1,5 méterrel valaki nem kulturált módon, kezét, zsebkendőt sem használva tüsszent egy nagyot, akkor olyan mennyiségű vírus szabadulhat fel így, hogy ha azt belélegezzük, akkor bizony megfertőződhetünk. Ha viszont maszk van rajtunk, akkor ennek az esélyét drasztikusan csökkentjük.

– A további kulcs talán az immunrendszer erősítése lehet?

– Ne használjuk az „immunerősítés” kifejezést. Ez gyakran a reklámokban hangzik el adott termékek promóciójában. Az immunrendszer lehet egészséges vagy károsodott, nincs közöttük „erősített” változat. Az immunrendszerünk egészséges, ha egészségesen táplálkozunk, helyesen élünk, és egészséges életmódot folytatunk. Ez nyilván nem foglalja magában a súlyos immunrendszeri betegségeket de az átlagos, egészséges emberek egészséges immunrendszerrel rendelkeznek. De ha valaki nem megfelelő életmódot folytat, például rossz táplálkozással vagy káros szokásokkal él, az immunrendszere gyengül. Ebben az esetben a tabletták vagy reklámozott termékek önmagukban nem fognak segíteni, hanem a helyes életmód, a megfelelő mozgás, pihenés, vitamin- és ásványianyag bevitel, tehát az immunrendszer egészséges működésének ilyen módon való helyreállítása.

– Hogy látják a jövőt?

– Sajnálatos módon arra kell felkészülnünk, hogy a különböző fertőzések, kisebb vagy nagyobb járványok részei lesznek mindennapjainknak, de pontos adatokat a jövőre nem lehet megjósolni.

– Ezek szerint a jelenlegi helyzetben a súlyos, halálos fertőzési hullám visszatérése miatt nem kell aggódnunk?

– Most nincs ok az aggodalomra a COVID-19 miatt, jelenlegi ismereteink szerint. Az egyetlen dolog, ami változtathatna ezen, az az, ha egy újabb olyan variáns érkezne, amely megtámadja a tüdősejteket és alsólégúti fertőzéseket okozna. Ebben az esetben lehetne újabb komolyabb problémákra számítani, de jelenleg nincs ilyen veszély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!