Kényes kérdések merültek fel

2023.10.19. 20:00

Bírságra és késedelmi kamatokra ment el a sofőrök béremelése

A Tüke Busz Zrt.-nél az utóbbi időben egyelőre csak annyit tudtak elérni, hogy szinten tartják a sofőrök számát, de plusz embereket nem tudtak felvenni a cégnél, ahol a béremelésekkel lehetne ezt elérni. Mindeközben az is kiderült, hogy a vállalatot szabálytalan közbeszerzés miatt megbírságolták, a vállalatnál zajló folyamatokról pedig Péterffy Attila, pécsi polgármester sem tud.

Bóka Máté Ciprián

Csak az üzemanyagszámlák utólagos kifizetése után kellett 15 millió forintnyi késedelmi kamatot fizetni, de a Tüke Busznál vélhetően ennél jóval nagyobb az az összeg, amit azért kellett a cégnek ilyen késedelmi kamatokra fizetnie, mert az önkormányzat csak "csepegteti" a forrásokat a vállalatnak. Minderre a hét elején derült fény, miután a közlekedési cég egyik beosztott vezetője kitálalt arról, hogy a baloldali városháza milyen módszerekkel finanszírozza a Tüke Buszt. 

Direktben rákérdeztek

A közgyűlésen aztán Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető neki is szegezte a kérdést Péterffy Attila, baloldali polgármesternek, hogy tudomása van-e arról, hogy a késedelmes városházi finanszírozás miatt a Tüke Busz Zrt. nem teljesítette határidőre egyes fizetési kötelezettségeit, ezért több tízmillió forint késedelmi kamatot kénytelen a cég fizetni? Ha igen, akkor felelősnek tartja-e magát mindezért az elkerülhető és felesleges károkozásért?" 

Azt is megkérdezte, hogy indult-e belső- vagy polgármesteri vizsgálat a Tüke Busz Zrt.-nél amiatt, hogy a nyáron a közbeszerzési törvény megsértése miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintos bírsággal sújtotta a céget.  

Az MSZP-DK-s városvezető az utóbbi kapcsán azt állította, hogy a vállalat elismerte a bírságot, de mint polgármester erről nem tudott. Ezek után a vállalat finanszírozási problémái kapcsán kikerülte a válaszadást, azt mondta önmagát is dicsérve, hogy "a Tüke Busznak jó gazdája van, sorra sikeresen veszi z akadályokat. A pécsiek látják, hogy a cég működése jó irányba halad". 

Csizmadia azonban nem hagyta magát, hiszen a lényegi, pontos kérdéskörben tette fel a kérdését, amire nem válaszolt Péterffy. A polgármester ezek után gunyorosan eljátszotta – idegesen vizet kortyolgatva –, hogy egyébként az ilyen válaszadásban nincs "tartalmi kötelem". A fideszes frakcióvezető végül is felvetette, hogy vajon a város első embere tudja-e egyáltalán, mi zajlik az önkormányzati cégeknél, a háttérországban, hiszen ezek után leszűrhető, hogy a polgármester nincs minden információ birtokában. 

Péterffy erre mégis azt állította, hogy a "cég működését pontosan ismeri", holott pár perccel korábban még nem tudott semmit a közbeszerzési bírságról. 

Lenne helye a pénznek

A több tízmillió forintos késedelmi kamatfizetési kötelmet egyébként a felesleges kiadás helyett többek között a járatok visszaállítására, légkondicionálók beszerzésére, vagy éppen a sofőrök béremelésére is lehetett volna fordítani. 

Vajon erről van szó?

Forrásaink szerint nagyon szigorúan nézve általánosságban akár felmerülhet a hanyag kezelés vagy a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja is. A jogszabály szerint ugyanis "akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el" A hanyag kezelés annyiban jelent mást, hogy abban az esetben a gondatlanságot veszik figyelembe. Érdekesség, hogy Péterffy Attila polgármester által átvilágítással megbízott baráti ügyvéd, Bodnár Imre egyetlenegy jelenlegi kétes ügyben sem vizsgálódott, sőt az előző városvezetés idejét vizsgáló átvilágításról szóló dokumentumok nagy részét is inkább eltitkolta Péterffyvel közösen. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!