Emléktáblát avattak

2023.10.16. 13:41

Boldog Születésnapot Pécsi Tudományegyetem!

Méltón zárult október 14-én a Pécsi Tudományegyetem centenáriumi programsorozata.

Czeczon Enikő

Forrás: univpecs

2021-ben indult útjára az a programsorozat, amelynek keretében azt ünnepelték, hogy 1923-ban Pozsonyból Pécsre költözött az Erzsébet Tudományegyetem. Ezzel a rendezvénnyel cél volt az, hogy megmutassák az embereknek az egyetem hagyományait, valamint arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a 21. században milyen felmerülő kihívásokkal kell szembesülnie az intézménynek társadalmi, oktatási és tudományos téren, és hogy mindenre milyen innovatív, jövőbe mutató válaszokat kínál-

A programsorozatot méltón, emléktábla-avatással egybekötött Centenáriumi Szenátusi Üléssel zárták október 14-én, amellyel a gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter által 100 éve ezen a napon megnyitott első pécsi egyetemi tanév kezdetére emlékeztek a PTE szenátorai és a meghívottak. 

A centenáriumi programsorozat záróakkordja a Lengyel Péter szobrászművész, a PTE Művészeti Kar dékánja által készített táblaavatás volt, amelyen gróf Klebelsberg Kunó arcképe is látható, valamint az a mondata, amelyet 1923. okóber 14-én mondott: "Az Erzsébet Tudományegyetem tanári karát olyan igaz tudományos szellem hatja át, hogy meg vagyok győződve róla, hogy meg fogja alkotni itt a Mecsek alján a magyar Heidelberget." 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!