Az Év fája versenyen is szerepelt

2023.10.10. 14:40

Egy emléktárgy kerül majd az ezeréves gesztenyefa helyére

Az idei augusztusi orkán erejű szél nem kímélte az ezeréves gesztenyefát sem Pécsbányán.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Korábban a fa indult az Év fája versenyen, ahol azt írták róla, hogy a legendák szerint már ezer éve áll a fa. A vén gesztenyefát már elhagyta az élet, és csak vaskos törzsét csodálhatták meg a kultúrház kertjében. A hányatott sorsú fának 2004-ben a Mecsek Egyesület emlékkövet állított, ezzel tisztelegve szép kora előtt.

– Már csak sajnos a törzs volt, amit benőtt a borostyán. A kúszónövény, az idő és az erős szél közösen döntötték ki a fát. Megvizsgáltuk, hogy a törzsből lehet-e szobrot készíteni, de fa annyira szétporladt, hogy semmit sem lehetett készíteni – mondta Bogárdi Aliz, a Pécsbányai Közösségi Ház és a Pécsbányai Kulturális Egyesület szakmai vezetője, aki megemlítette, hogy a közeli gesztenyésben vannak olyan törzsek, amelyeket speciális módszerrel szelnek fel és tartósítanak. Mint  elmondta, ezekből emléktárgyakat készítenek, így őrzik meg az öreg fákat. Az emléktárgyakat iskolák, óvodák kapják, és egy a pécsbányai ezeréves fa helyére kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!