Fotókon a múlt

2023.10.08. 11:30

Halak, lovak, kutyák - felejthetetlen élmények Üszögpusztáról (galéria)

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

Egyes források szerint a Pécs közvetlen keleti szomszédságában található Üszögpuszta nevét az ősmagyar parázs kifejezésről kapta, nem pedig a betegségről. 
A legtöbben a településrészt a jelenleg a Pécsi Horgász Egyesület kezelésében lévő, kis erdőség által körül­ölelt 4,3 hektáros horgásztóról, valamint nem is oly régi étterméről és még anno a Pécsi Állami Gazdaság által felújított kastélyáról ismerik. Üszög sokaknál összekapcsolódik a gazdaság egykori vezetője, Cser László nevével. Mint képeinken is jól látszik, Üszög ekkor vált a baranyai lovassport egyik központjává az akkor Bólyi Kombinát mellett. 

A nyolcvanas években is számos nézőt vonzó lovasversenyt tartottak ott, a többi között díjlovaglók és ügetők részvételével. Hogy hányan voltak kíváncsiak ezen eseményekre, jól mutatja fotóriporterünk, Laufer László visszaemlékezése is, aki szerint ekkor szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni a Pécs egykori szabadidőközpontjaként működő pusztán. A versenyek mellett számos fiatal itt ismerkedett meg a lovaglás alapjaival. 

A gazdaság egyik épületében annak idején kocsimúzeum is működött. A terület a szintén sok érdeklődőt vonzó kutyakiállításoknak is otthont adott. Üszögpuszta ismert volt gombapincéjéről, ahol remek csiperkegombát termeltek. Érdekesség, hogy a lakóházaktól keletre eső részen található hatalmas rétet lassan húsz éve a modellezők vették birtokba, és azóta is változó intenzitással űzik ott szenvedélyüket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!