Az bizony 28 méter

2023.10.26. 17:30

Hatalmas új kilátó magasodik a Zselic legmagasabb pontján (galéria)

Új turisztikai attrakcióval bővült Baranya vármegye. Csütörtökön a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a Zselici dombság legmagasabb pontját Hollófészek magaslaton egy csaknem 28 méteres kilátót.

Balikó Gergely

Nagy János államtitkár köszöntőjében a szomszédos településre utalva úgy fogalmazott: „mostantól kezdve az ember fia, ha erre jár nemcsak az jut eszébe, hogy az ibafai papnak fapipája van, hanem az is, hogy a Hollófészeknek bizony kilátója is”.

A kormánypárti politikus azt kérte, értékeljük azt a tényt, hogy a világban tőlünk keletre és délre ropognak a fegyverek, robbannak a bombák, emberek halnak meg és épületek dőlnek romba, „mi Somogy és Baranya határán egy új kilátót adhatunk át”. Egyúttal köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik a Zselicre és környékére emlékeztető motívumokkal rendelkező építményt alkottak.

A túrázásra térve szólt arról is, hogy a természet szépségének belélegzésén túl, mindig szükségesek olyan köztes megállók, amiért érdemes megfeszíteni az erőinket.

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében felelevenítette, hogy miként került az eredetileg a Zengőre, a Mecsek legmagasabb csúcsára Szatyor Győző népi iparművész által megálmodott kilátó a Zselic legmagasabb pontjára. Szavai szerint a több éves előkészítést követően a kilátó egy év alatt készült el Benes László Ibafa polgármesterével együttműködésben.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke a Dunántúli Naplónak elmondta: kincses Baranyánk az értékek tárháza, amelyben nemcsak az épített örökség, hanem a természeti értékek is kiemelkedőek, ezért szeretnék Baranya turisztikai értékeit jobban megmutatni az ide látogatóknak. Mint hozzátette, korábban a vármegye keleti részén a Zengő-kilátót, most pedig a Zselic legmagasabb pontján a Hollófészek-kilátót. Mindkét építmény azt mutatja, hogy a turisztikai fejlesztésekben a Baranya Vármegyei Önkormányzat jó gazdája tud lenni a projekteknek.

Az új attrakció legkönnyebben Nagymátéról, a vadászház közelében kialakított kavicsos parkolóból, a kék négyzet, majd a kék sáv, végül a kék háromszög jelzést követve, egy könnyű 1,5 kilométeres sétával megközelíthető. Nagymátéig aszfaltozott erdészeti feltáró úton gépjárművel is lehet közlekedni.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat és Ibafa Község Önkormányzata alkotta konzorcium 188,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Zselic-dombság turisztikai célú fejlesztésére. A kilátó építése mellett a projekt keretében megújult a zselici térség másik attrakciója, az országban egyedülálló, a dohányzás történetének jelentős kultúrtörténeti értéket képviselő emlékeit bemutató ibafai kiállítás.

A gyönyörű tölgyerdőben magasodó új kilátó szalagátvágása előtt az októberben az észak-németországi Suhl városában rendezett vadászkürt Európa-bajnokságon sikerrel szereplő Baranya Vadászkürt Együttes tagjai muzsikáltak.

Száztizenkilenc lépcsőfok megmászása után terül elénk a csodálatos látvány

A vármegyei önkormányzat tájékoztatása szerint az új kilátó 27,67 méter magas és kilenc szintes. 119 lépcsőfokát megmászva érhető el a legfelső szint, ahol 381 méterrel állhatnak a látogatók a tengerszint felett. Tiszta időben nemcsak a sokszínű zselici tájat és a Mecsek vonulatát csodálhatják, de a horvátországi Papuk-hegység, sőt akár a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei is láthatóak onnan. Az építmény szerkezete tölgyfa, állékonyságát acél szerelvények biztosítják. A kilátó 4464 elemből áll, 62 köbméter fát és 7,2 tonna acélt építettek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!