Vendégül látták a támogatóikat

2023.10.26. 11:30

Megköszönték mindazoknak, akik bármivel segítették a Helyismereti Gyűjtemény létrejöttét

A Villányi Német Önkormányzat október 19-én a Csillagvölgy Étteremben látta vendégül mindazokat, akik adományaikkal, kétkezi munkájukkal, felajánlásaikkal segítették a Helyismereti Gyűjtemény létrejöttét.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Közel százan fogadták el a meghívást, és többen a gyűjtemény megtekintésével kötötték egybe az összejövetelt. A program elején a szervezésben, berendezésben oroszlánrészt végző Kottlár Gáborné, Kvassayné Gabriella és Troszt Erzsébet röviden tájékoztatták a vendégeket a gyűjtemény létrejöttéről. A kiadós és igen ízletesre sikerült töltött káposzta elfogyasztása után pedig a jelenlévők által felajánlott finom borok mellett folyt a kötetlen, jó hangulatú beszélgetés. 

Troszt Erzsébet, a Villányi Német Önkormányzat elnöke újfent köszönetet mondott mindenkinek, akinek bármi része volt a kiállítás létrehozásában, és a Csillagvölgy étterem munkatársainak is megköszönte a vendéglátás lebonyolítását.

A Helyismereti Gyűjtemény kiállítása Villányban a Rákóczi utca 7. szám alatti épületben nyílt meg 2021. decemberében. Az épület a múlt század közepén banknak épült, majd áfész iroda, városi könyvtár, és kiállítótér is volt, jó pár éve azonban használaton kívül állt. A Villányi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület támogatást nyert a felújítására a Magyar Falu Programban, melynek köszönhetően főként a fűtési rendszert és a napelemrendszert építették ki, valamint kicserélték a nyílászárókat. 

A gyűjtemény alapja egyrészt a már elhunyt Virányi Endre festőművész, egykori rajztanár és felesége által gyűjtött, mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközök, továbbá egy régi tanterem, illetve Molnár Tamás – már elhunyt borász – Harsány-hegyi csatához kapcsolódó gyűjtése térképekkel, adatokkal, rézkarcokkal, de helyet kaptak azok a borospalackok is, amelynek rézcímkéjén a hadvezérek arcképe található. Mindezek mellett Virányi Endre festményei, és a lakóktól kapott régi bútorok, berendezések és régiségek is színesítik a gazdag helytörténeti gyűjteményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!