Szombaton látogatható

2021.12.13. 14:42

Tartalmas helytörténeti kiállítás nyílt Villányban

Rég várt terve valósult meg a városnak azzal, hogy elkészült, és csütörtökön hivatalosan is megnyílt Villány helytörténeti kiállítása, mely immár méltó helyet ad a korábban is meglévő, és a közelmúltban gyűjtött tárgyi emlékeknek.

Zs. K.

A Rákóczi utca 7. szám alatti épület a múlt század közepén banknak épült, majd áfész iroda, városi könyvtár, és kiállítótér is volt. A pár éve használaton kívül álló önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítására a Villányi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület nyert támogatást a Magyar Falu Program keretében, melyből főként a fűtési rendszert és a napelemrendszert építették ki, valamint kicserélték a nyílászárókat. 

Troszt Erzsébet, a Villányi Német Önkormányzat – és egyben az egyesület – elnöke elmondta, Villánynak már volt valamennyi gyűjteménye, főként mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközök, melyeket Virányi Endre, már elhunyt festőművész, egykori rajztanár és felesége gyűjtött. Ezek sok éve már az iskola egy helyiségében voltak, illetve egy helyi család vállalta a tárolását, és ők kezdtek gyűjtögetni hozzá még eszmei értéket képviselő tárgyakat. 
 

Aztán tavaly nyáron Troszt Erzsébet végigjárta a régi házakat, és a lakóktól nagyon sok régi bútort, berendezést, régiséget kapott, majd az augusztusban befejeződő felújítás után dr. Kottlár Gáborné és Kvassay Istvánné könyvtárvezető segítségével elkezdték válogatásukat, és berendezték a helyiséget. 
 

A helytörténeti kiállítás része egy régi tanterem, illetve Molnár Tamás, már elhunyt borász Harsány-hegyi csatához kapcsolódó gyűjtése, térképekkel, adatokkal, rézkarcokkal, sőt helyet kaptak azok a borospalackok is, amelynek rézcímkéjén a hadvezérek arcképe található. Virányi Endre festményei, és a sváb lakosok tárgyi emlékei mellett egy részt a felvidékieknek is szenteltek a kiállítók. 
 

Troszt Erzsébet elmondta, a következő hetekben várhatóan szombatonként megnyitják a helytörténeti kiállítást, a továbbiakról pedig a járványhelyzet enyhülése után döntenek, de valószínű, hogy a későbbiekben bejelentkezést követően lehet majd megtekinteni a gyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!